Скрит дълбоко в храносмилателния тракт е цял свят, гъмжащ от трилиони микроорганизми, които неусетно засягат практически всеки аспект от нашето здраве. Този оживен микробен метрополис, известен като чревния микробиом, се превърна в основен фокус на научните изследвания, разкривайки сложните си връзки с имунитета, психичното здраве и дълголетието. Освен това учените са научили кои продукти са най-подходящи за укрепването му, пише Real Simple.
За разлика от статичните органи на тялото, микробиомът е силно динамичен и се променя под влияние на диетата, начина на живот и факторите на околната среда. С правилния диетичен избор изглежда възможно да се създаде микробиом, който процъфтява, като в крайна сметка поддържа цялостното благосъстояние. Разположен предимно в дебелото черво, той се състои от огромен набор от бактерии, гъбички и вируси, всеки от които играе своя собствена уникална роля.
Някои микроорганизми помагат за разграждането на храната и извличането на хранителни вещества, докато други регулират имунната функция или произвеждат необходими съединения, като витамини, обяснява диетологът Кристина Магнян.
Тази екосистема обаче е много крехка и смущенията в нея - независимо дали става дума за стрес, лоша диета или употреба на антибиотици - могат да изместят баланса в полза на вредните бактерии, което може да доведе до възпаление и заболяване. Изследванията все повече сочат силата на храната за възстановяване на този баланс, а храните, богати на фибри и ензими, играят ключова роля за здравето на червата.
Фибрите, основен компонент на диетата, функционират като пребиотик - по същество служат като гориво за полезните бактерии, според проучване, публикувано в списание Nutrients. Храни като черен боб, нахут, овесени ядки и листни зеленчуци съдържат разтворими фибри, които ферментират в червата, насърчавайки растежа на добри бактерии и потискайки вредните щамове.
В същото време ферментирали храни като кисело мляко, кимчи, мисо и кисело зеле съдържат живи пробиотични култури, които могат да населят червата с полезни микроби и да подобрят функционирането на храносмилателната система. И така, според скорошно проучване, публикувано в списание Foods, киселото мляко може да помогне при редица чревни състояния, включително непоносимост към лактоза, запек и възпалителни заболявания на червата.
В допълнение към храносмилането, микробиомът също играе роля в регулирането на имунната ни система. Някои изследвания, като например научна статия, публикувана в списание Military Medical Research, показват, че добре балансираните черва могат да помогнат за предотвратяване на автоимунни заболявания и да намалят податливостта към инфекции.
Снимки: Freepik & GettyImages
Оста черва-мозък, директен път на комуникация между червата и нервната система, също привлича научно внимание, с доказателства, свързващи здравето на червата с разстройства на настроението като тревожност и депресия, казва Магнан.
Някои чревни бактерии произвеждат невротрансмитери като серотонин, ключов регулатор на настроението, което допълнително подчертава дълбокото влияние на микробиома извън храносмилателния тракт.
Въпреки това, точно както някои храни подхранват микробиома, други могат да го нарушат. Силно преработените храни, рафинираната захар, изкуствените подсладители и прекомерната консумация на червено месо са свързани с повишено възпаление и дисбаланс в чревните бактерии, предупреждава Магнан.
Освен това пържените храни и прекомерната консумация на алкохол могат да отслабят чревната лигавица, правейки тялото по-уязвимо към болести. Поддържането на баланс между консумацията на пълноценни храни, богати на хранителни вещества, и ограничаването на факторите, които предизвикват възпаление, е основна стратегия за поддържане на здрав микробиом на червата, заключава диетологът.
Превод: GlasNews.bg