От началото на септември електронна система ще ни подсеща за това какви профилактични прегледи трябва да направим през годината. Това ще става чрез електронното ни пациентско досие. 

За целта ще трябва да въведем данни като възраст и пол. Системата ще съдържа информация и за нужните ваксини, включително за децата до 18-годишна възраст.

В рамките на следващите шест месеца в модула ще бъдат включени още услуги за проследяване на хронични заболявания, рискови фактори и фамилна обремененост, също и асистиран път на пациента, например при бременност и раждане, пише NOVA.

За да се случи всичко това, трябва да имаме приложението "еЗДРАВЕ" и то да е свързано с електронното ни досие. Хората, които се затрудняват технически, ще могат да посетят офис на „Информационно обслужване”, РЗИ и Регионалната здравна каса.

"Първата и най-важна стъпка е да засилим здравната култура на всички пациенти и те да имат много лесен достъп до това какво всъщност им се полага в рамките на профилактиката. Има диагностична карта, която описва всички изследвания, въпросници и измервания, които се полагат в рамките на това събитие"заявява директорът на отдел "Софтуерна интеграция", "Информационно обслужване" Борис Костадинов

"Тоест всеки пациент е предварително информиран за това какво му се полага в рамките на този преглед, а не просто на сляпо да отиде и да не знае какво трябва да бъде извършено в рамките на кабинета", уточнява той.