В България по моя преценка, без да съм статистически абсолютно достоверен, базирайки се на световните данни, има не по-малко от 150 хиляди болни с т.нар. "дълъг ковид". Това каза на научен симпозиум в Свети Влас проф. Коста Костов, който участва в симпозиум "Въздух, море и климат - здравни стратегии".

"Дълъг ковид" има специфична дефиниция, която се изместваше във времето. Имаше едно ограничение от три месеца, осем седмици, сега всички симптоми, които се появяват или продължават да съществуват след преболедуване от COVID-19, се считат за "дълъг ковид". Много са симптомите на болестта - гръдна болка, главоболие, влошен слух, обоняние, мускулни болки, дерматологични проблеми, допълни проф. Костов.

Основните теми, които обсъждаха медицинските специалисти, са възможностите за санаториално лечение на хронични белодробни болести чрез методите на физикалната и рехабилитационна медицина - морелечение, калолечение, здравен туризъм, плуване и проблеми в дихателна система, предаде БТА.

Моето послание е специалистите да насочват болните към рехабилитация, заяви професорът. Той посочи, че не по-малко от 300 000 са болните у нас с бронхиална астма, почти толкова са и болните с хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ). Eдно от най важните неща, които трябва да спазват пациентите са с астма, е да спортуват, да не пушат, да имат правилно хранене, спазване на диетичен режим, каза проф. Костов.