Напоследък дерматолози препоръчват серуми и кремове с витамин С, като в TikTok твърдят, че витаминът помага на кожата, като я изсветлява и стяга, предпазва я от слънцето, намалява тъмните петна и дори намаля признаците на стареене.

„Всичките му различни предимства го правят основна препоръка за повечето дерматолози“, каза д-р Фатима Фахс, дерматолог от Мичиган.

И все пак, ако се заровите в изследванията за това как витамин С всъщност влияе на кожата, се появява различна картина от тази, описана в социалните мрежи. В един доклад от 2021 г., публикуван в The Journal of Cosmetic Dermatology, например, д-р Фахс и нейните колеги оценяват колко ефективни са различните формулировки на витамин С за подобряване на здравето на кожата. Те стигнаха до заключението, че докато някои формулировки изглежда са от полза за кожата, общите резултати са смесени.

Проблемът е, че въпреки че витамин С е добър за кожата, е трудно да се направи продукт, който да действа по начина, по който трябва.

Изследванията показват, че когато витамин С проникне в кожата, той я защитава и подобрява по различни начини.

Той е антиоксидант, така че може да неутрализира увреждащите молекули, наречени свободни радикали, които „ускоряват признаците на стареене“, каза д-р Уитни Боу, дерматолог от Ню Йорк.

Витамин С може също така стимулира производството на колаген в кожата, протеин, който повишава стегнатостта и еластичността на кожата и помага, като я поддържа плътна и хидратирана. Поради това „използването на мощен, стабилен серум с витамин С постоянно във времето може да помогне за изглаждане на фините линии и бръчки“, каза д-р Боу.

И накрая, витамин С може да изсветли тъмните петна, защото инхибира ензим, наречен тирозиназа, който причинява обезцветяване на кожата, каза д-р Боу. Въпреки че има малко изследвания за това колко ефективно витамин С прави това, едно малко проучване, публикувано през 1996 г., установявва, че витамин С намалява появата на тъмни кожни петна или свързани с възрастта лунички при 19 от 34 души, които са го използвали.

Но защо някои продукти не работят?

Някои продукти с витамин С не са направени по начини, които гарантират, че витаминът действително навлиза в кожата и върши работата си. „Наистина трябва да се разбера как да витаминът се формулира и как се опакова правилно“ и не всички компании разбират това, каза д-р Патриша Фарис, дерматолог.

Витамин С е нестабилна молекула и може лесно да се разпадне на различна молекула, която не помага на кожата, каза д-р Боу. Например, L-аскорбиновата киселина, форма на витамин С, намираща се в много продукти за грижа за кожата, се разгражда, когато е изложена на топлина, високо pH или слънчева светлина, каза тя - което може да се случи по време на транспортиране и съхранение.

Дори ако витамин С в даден продукт остане стабилен, той може да не проникне в кожата достатъчно дълбоко, за да й бъде полезен. Най-външният слой на кожата отблъсква водолюбивите молекули като L-аскорбинова киселина - и това означава, че молекулата може да не се абсорбира достатъчно, каза д-р Боу.

Други производни на витамин С, като тетрахексилдецил аскорбат и тетра-изопалмитоил аскорбинова киселина, имат различен химичен състав и могат по-лесно да проникнат през външния слой на кожата, поради което някои продукти вместо това съдържат тези форми на витамина, каза д-р Боу. Тези формули също могат да бъдат по-нежни към кожата.

Но тези форми на витамин С са сравнително нови и няма толкова много изследвания, подкрепящи техните ползи, каза д-р Фахс. „Реалността е, че проучванията върху хора, показващи ефикасност, все още са много ограничени“, каза тя.

Ако обмисляте продукт с витамин C, който съдържа L-аскорбинова киселина, д-р Фахс препоръчва да потърсите формула, която също съдържа витамин E и ферулинова киселина, като и двете могат да подобрят стабилността на витамина и колко добре той прониква в кожата.

За да увеличите максимално шанса продукт с витамин С да работи, изберете такъв, който е поставен в непрозрачна опаковка и използва апликатор с помпа, а не капкомер, каза д-р Боу. Тези свойства помагат за предотвратяване на разграждането на витамин С.

Тъй като L-аскорбиновата киселина може да причини дразнене, хората с чувствителна кожа или розацея може да искат да използват продукт, който съдържа една от по-нежните форми на витамин С, като тетрахексилдецил аскорбат, каза д-р Фахс.

Препоръчва се и да се използват продукти на по-големи и доверени дерматологични компании, които биха правили клинични тестове за ефикасност, отколкото по-малките козметични компании.

Но ако не знаете какъв продукт за грижа на кожата да купите, посъветвайте се с професионалист. „Не се страхувайте да задавате въпроси, за да оптимизирате грижата за кожата си“, казва д-р Боу. „Вие заслужавате да намерите продуктите, които работят най-добре за нуждите на вашата кожа.“

Превод: GlasNews