Какво представлява топлинният удар?

Човешкото тяло обикновено е способно да регулира своята температура. Когато телесната температура се повиши, организмът използва няколко механизма за охлаждане, включително изпотяване. Въпреки това при прекарване на твърде дълго време на топло, без прием на достатъчно количество течности, процесите на охлаждане на тялото не могат да протекат правилно. Когато тялото се дехидратира, то вече не успява да се охлажда чрез изпотяване. При това положение телесната температура може да се повиши прекомерно и да предизвика болестно състояние.

Топлинният удар е сериозна, потенциално животозастрашаваща форма на топлинно заболяване. Първите симптоми на заболяване, свързано с високата околна температура, възникват, когато телесната температура надвиши своята нормална стойност. Тези симптоми е възможно да включват главоболие, гадене, повръщане, мускулни крампи и умора. Тези ранни оплаквания понякога се наричат топлинно изтощение. Ако не бъдат предприети стъпки за намаляване на телесната температура, топлинното изтощение може да се влоши и да прерасне в топлинен удар.

Защо възниква топлинният удар?

В адаптирано състояние протеините на топлинния шок (семейство протеини, произведени от клетките в отговор на излагане на стресови условия) поправят щетите, причинени от хипертермия. Способността на тялото да разсейва топлината (чрез увеличен сърдечен дебит; регулация на ширината на лумена на кръвоносните съдове; и изпотяване) поддържа ефективния температурен диапазон на тези протеини. Въпреки това, ако влажността на околната среда е над 75%, изпарителното охлаждане започва да става неефективно. Другите методи за загуба на топлина от организма престават да бъдат ефективни, когато температурата извън тялото надвишава температурата на кожата.

При твърде висока телесна температура някои протеини и мембраните на клетките в тялото, особено в мозъка, започват да се разрушават или да функционират неправилно. Телесна температура, надвишаваща 40° C, води до развитието на неврологични прояви, като объркване или безсъзнание. Екстремната топлина може да засегне вътрешните органи, причинявайки разпадане на клетките на сърдечния мускул и кръвоносните съдове, увреждане на вътрешните органи и фатален край.

Съществуват две основни причини за възникването на топлинен удар:

Топлинен удар при физическо натоварване възниква при засилена физическа активност в гореща среда, като спортуване в горещ летен ден. Обикновено поразява млади, иначе здрави хора – тези, които са най-малко загрижени за въздействието на топлината върху тяхното здраве. Поради липсата на бдителност ранните симптоми могат да бъдат отхвърлени или игнорирани;
Топлинният удар, който не е свързан с физическо усилие, обикновено засяга тези, които изпитват намалена способност за регулация на телесната температура, като по-възрастни хора, много малки деца или пациенти с хронични заболявания.
Кои фактори повишават риска от възникването на топлинен удар?

Факторите, които могат да допринесат за появата на топлинен удар, включват:

Дехидратацията при недостатъчен прием на вода;
Носенето на дебели дрехи в жегата;
Наднорменото тегло, което кара организма да генерира повече топлина и намалява способността на тялото да се охлажда;
Лишаването от сън, което може да намали скоростта на изпотяване;
Несвикване с топлината, например преминаване от по-хладен към по-топъл климат;
Някои лекарства, най-често антихистамини (приемани при алергии), диуретици (приемани при високо кръвно налягане или подуване на краката), лаксативи (приемани за облекчаване на запек), блокери на калциевите канали (вид лекарства за контролиране на високо кръвно налягане и аритмия), лекарства за болестта на Паркинсон, някои лекарства за диария и трициклични антидепресанти;
Престой в лошо вентилирано или неклиматизирано жилищно помещение;
Претърпян топлинен удар в миналото;
Употреба на забранени субстанции.
Какви са симптомите на топлинния удар?

Топлинният удар може да възникне внезапно, но предупредителните симптоми често се появяват първи. Те включват:

Коремни спазми;
Мускулни крампи;
Гадене;
Повръщане;
Главоболие;
Замаяност;
Слабост;
Обилно изпотяване или липса на пот.
Когато започне топлинен удар, неврологичните симптоми могат да включват:

Неадекватно поведение;
Раздразнителност;
Делюзии;
Халюцинации;
Гърчове;
Кома.

Как се диагностицира топлинният удар?

Необходимо е извършването на изследвания, за да бъде проверено за други възможни причини за високата температура. Тестовете могат да включват компютърна томография на главата, кръвни изследвания и лумбална пункция (гръбначно-мозъчна пункция – процедура, използвана за вземане на проба от цереброспинална течност). Тестовете на урина и кръв показват колко добре функционират бъбреците, тъй като дехидратацията и топлинният удар могат да бъдат голям стрес за тях.

Стандартно е пациент с топлинен удар да остане в болницата един или повече дни, за да може бързо да се установят всички усложнения от състоянието. Пълното възстановяване от топлинен удар и неговите въздействия върху органите на тялото е възможно да отнеме от два месеца до една година.

В какво се състои лечението на топлинния удар?

Първата стъпка при лечението на топлинен удар понижаването на телесната температура чрез охлаждане на тялото отвън. Това може да стане чрез премахването на тесни или излишни дрехи, напръскване на лицето с вода, излагане на лицето на хладен въздух или увиване на лицето с мокри кърпи. Полезно е поставянето на компреси с лед на врата, слабините и подмишниците, за да се ускори охлаждането, пише puls.

Тежките случаи на топлинен удар може да изискват кардиопулмонален байпас, при който кръвта се отклонява от сърцето и белите дробове в машина, охлажда се и след това се връща в тялото.

В някои случаи могат да се дават лекарства против гърчове или мускулно-отпускащи лекарства при гърчове и треперене. Аспиринът и ацетаминофенът (парацетамолът) не помагат за понижаване на телесната температура в такъв случай и тези лекарства трябва да се избягват, ако се подозира топлинен удар.

Едно често срещано усложнение на топлинния удар е разграждането на мускулите, причинено от топлината. При това състояние, наречено рабдомиолиза, страничните продукти от мускулния разпад попадат в кръвния поток и могат да увредят бъбреците.

Когато се потърси бързо медицинска помощ, топлинният удар почти винаги се лекува успешно. При история на топлинен удар, преживян в миналото, има повишен риск от възникване на топлинен удар в бъдеще, затова е нужно вземането на допълнителни предпазни мерки при горещо време. Забавянето на лечението може да има сериозни последици, включително увреждане на бъбреците или черния дроб, застойна сърдечна недостатъчност или сърдечни аритмии, кома или фатален край.

Как може да бъде предотвратен топлинният удар?

Повечето случаи на топлинен удар могат да бъдат предотвратени. Когато външната температура е особено висока е необходимо:

Пиенето на големи количества вода през целия ден;
Оставане на закрито в климатизирано помещение;
Носене на леки, светли, широки дрехи, позволяващи на въздуха да достига до кожата;
Избягване на физическа дейност в най-горещата част на деня (между 10 и 16 ч.). При работа е необходимо да има чести почивки и избягване на носенето на тежки униформи или оборудване;
Препоръчително е да се приема по-малко кофеин и алкохол, тъй като те могат да допринесат за дехидратацията.
При чувство на умора, замаяност или гадене или главоболие е важно незабавното охлаждане, чрез търсене на сграда с климатик, прием на вода и ако е възможно, вземане на хладен душ или вана.