Грижата за вашата кожа е нещо повече от рутина за красота – това е инвестиция в цялостното ви благосъстояние. Блестящата, здрава кожа може да повиши самочувствието ви и да подобри психичното ви здраве.

Ако знаете, че за да останете млади и красиви по-дълго, трябва да се храните балансирано, да останете хидратирани, да правите редовни упражнения, да получавате достатъчно сън и да следвате одобрен от дерматолога режим за грижа за кожата, може също да помислите за някои добавки, особено ако вече сте чукнали 40.

Експерти по грижа за кожата разкриха 5 вида добавки, които ще ви помогнат да остареете грациозно, като същевременно запазите младежкия си блясък по-дълго, пише She Finds. Кои са те?

Колаген

Цял екран
Снимка: Freepik

Колагенът е протеин, отговорен за стегнатостта и еластичността на кожата, казва дерматологът д-р Дебра Джалиман, и може да се приема ежедневно като добавка и се намира в много храни. Загубата на колаген започва още на 21-годишна възраст и до 40-годишна възраст жените губят „10 до 20 процента от колагена и 1 процент през следващите години“, обяснява диетологът Лиза Ричардс. Тя отбелязва, че след 40-годишна възраст все още можете да поддържате блестяща кожа, като приемате колагенови добавки и ядете богати на колаген храни като костен бульон, яйца, пиле, горски плодове и други.

Колагенът може да се приема допълнително под формата на капсули или прах. „Ако го приемате под формата на прах, особено смесен с протеинов прах, това може да подобри усвояването на колаген“, съветва Ричардс.

Витамин С

Ако не приемате допълнително витамин С или ако получавате това хранително вещество само от храни като плодове и зеленчуци, експертът по добавки Джордан Дорн казва, че има забележими ползи за кожата от приема на допълнителна добавка. И всичко това, защото синтезът на колаген е невъзможен без витамин С.

„Витамин С е отговорен за много реакции в тялото, особено за производството на колаген и протеини, които съставляват 80% от нашата съединителна тъкан“, обяснява Дорн. Витамин С също е мощен антиоксидант, който помага в борбата със свободните радикали и намалява възпалението в тялото, което е още една причина, поради която е полезен за здравето на кожата. „Тялото се нуждае от 1000 mg витамин С, за да произведе колаген“, отбелязва той.

Диетологът Джей Коуин се съгласява и посочва, че витамин С се съдържа в много продукти за грижа за кожата, включително серуми, кремове и маски. „Причината да е толкова популярен е, че е мощен антиоксидант, който подхранва кожата, предпазва я от увреждане от слънцето, замърсяване и други външни фактори“, казва той. Коуин отбелязва, че витамин С „увеличава производството на колаген, което може да озари кожата и да подобри нейната текстура“, като по този начин я прави да изглежда по-млада и здрава.

Витамин А

Цял екран
Снимка: Freepik

Според козметичния дерматолог-хирург д-р Надир Кази оптималният дневен витамин за жени на 40 и повече години, които искат да укрепят кожата си и да смекчат признаците на стареене, е очевидно витамин А. Той казва, че независимо дали се приема перорално под формата на добавки или се прилага директно върху кожата с помощта на крем или серум, "Витамин А е ефективен за намаляване на признаците на стареене."

„Витамин А стимулира производството на колаген и образуването на еластин, дори след като започнат да се разграждат, възстановявайки и поправяйки това, което е било изгубено“, обяснява Кази. „Ако мислите за кожата си като за батут, колагенът е рамката, а еластинът е пружината, която придава еластичността на батута“, добавя той. „Без рамка или пружини, батутът е просто смачкано платно на земята.“ За щастие няма да се налага кожата ви да губи своята структура или пружини, когато добавите витамин А към ежедневието си.

Витамин Е

Друга полезна добавка за по-ярък, по-стегнат и сияен тен е витамин Е, казва диетологът Триста Бест. „Витамин Е се произвежда естествено от себума, който се секретира през порите на кожата“, обяснява тя.

"Този мастен витамин поддържа кожата здрава, ярка и стегната. Хората със суха кожа не произвеждат достатъчно витамин Е, което води до бръчки, тъмни петна и пробиви." Тя отбелязва, че "добавянето на добавка с витамин Е към сутрешния ви режим е чудесен начин да намалите и предотвратите появата на бръчки, включително пачи крак." Бест съветва, че усвояването на витамин Е от тялото може да се подобри чрез комбинирането му с храни, съдържащи здравословни мазнини, поради мастноразтворимото му естество.

„За оптимално усвояване и допълнителен витамин Е можете да добавите авокадо към закуската си, защото е богато на здравословни мазнини и витамин Е“, казва тя.

L-пролин

Цял екран
Снимка: Freepik

L-пролинът е аминокиселина, която също е важен компонент на колагеновите и еластиновите влакна, които поддържат съединителната тъкан, казва Дорн. „L-пролинът работи заедно с L-лизин, за да синтезира колаген, а синтезът на колаген изисква 1000 mg пролин, който, подобно на L-лизина, може да бъде трудно да се получи от храната.“ Както вероятно вече знаете, колагенът е най-разпространеният протеин в тялото, съставляващ почти една трета от неговия протеинов състав.

Колагенът дава на кожата способността да се движи, разтяга и възстановява формата си, а това е известно като еластичност на кожата. „Колагенът се съдържа не само в кожата, но и в нашите жлези, органи, кости, сърдечни клапи, мозък, черен дроб и бели дробове“, казва Дорн. За съжаление, след 30-годишна възраст „нивата на колаген в тялото спадат с 1-2 процента всяка година, а до 45-годишна възраст средният човек вече е загубил до 30%“, което води до бръчки и загуба на еластичност на кожата.

Въпреки това приемането на добавка като L-пролин ви помага да „приемете прекурсорите и градивните елементи, които позволяват на тялото ви да синтезира собствен колаген“, посочва Дорн, така че можете „естествено да произвеждате колаген всеки ден, което ще подобри здравето ви, а кожата ви и ще придобие повече тонус и еластичност.

Като цяло консултацията с дерматолог е от решаващо значение за определяне на най-подходящата добавка за вашите специфични нужди от грижа за кожата, въпреки че тези пет добавки са високо уважавани от експертите по грижа за кожата.