Зъболекар предупреди за някои сутрешен навик, който може да влоши оралното ви здраве.
 
Много от нас започват деня с кафе и закуска, но знаехте ли, че миенето на зъбите след това може да навреди повече, отколкото да помогне, смята д-р Шаади Манучехри.
 
„Никога не мийте зъбите си, след като току-що сте изпили кафето си“, подчерта тя. „Кафето е доста киселинно, ако веднага измиете зъбите си, втривате киселината върху зъба. Не мийте зъбите си след закуска, измийте ги преди това, защото, ако четкате веднага след това, ще повредите емайла си."

Нашите зъби са изградени от емайл, дентин и коренов цимент и когато станем сутрин, те са покрити с бактерии, които трябва да бъдат отстранени, преди да започнем деня – включително преди да закусим.
 
Тъй като емайлът се изтънява, той може да разкрие дентина отдолу, което може да предизвика жълтеене на зъбите ви. Говорейки конкретно за кафето, д-р Манучехри продължи: „Изчакайте поне 30 до 60 минути – всъщност не е нужно да си миете зъбите, просто изплакнете с вода за уста или пийте вода.“
 
„Никога не мийте зъбите си, след като току-що сте повърнали. Това вероятно е първото нещо, което искате да направите, но всъщност съдържанието на стомаха е изключително кисело и вашите зъби. Така че, когато съдържанието на стомаха влезе в устата, тогава устата е много кисела. И ако измиете веднага, втривате киселината върху зъба още повече. Изчакайте поне 30 до 60 минути преди да си измиете зъбите при това обстоятелство,“ допълва тя.

Проучване от 2022 г. на Hive Business разкрива, че зашеметяващите 39% от 25 до 34-годишните мият зъбите си по-малко от веднъж седмично. Освен това, 36% от 35 до 44-годишните признават, че никога не са използвали вода за уста през целия си живот в Обединеното кралство.
 
Превод: GlasNews.bg