Титановият диоксид (титанов двуокис) омайва клиентите. Когато към сладкишите, десертите, готовите супи, печивата и сосовете се добави E171 – всички те изглеждат по-блестящи, по-пресни и хрупкави.
Индустрията се възползва от силната яркост и добрите покривни качества на белия пигмент, който се среща и в множество козметични продукти, като например паста за зъби, където се крие под обозначението CI77891. Намираме го и в редица медикаменти, слънцезащитни кремове, лепила и гумени изделия, в лакове и бои, дори в бетона и хартията.
Производството на титанов двуокис е огромен бизнес – световното производство е между 4 и 5 милиона тона, от които само в Европа се произвеждат малко повече от един милион тона. Хранително-вкусовата промишленост на европейския пазар ще трябва обаче да се откаже изцяло от тази добавка, защото след дългогодишни преговори Еврокомисията забрани в средата на януари 2022 г. храните в ЕС да съдържат титанов двуокис – поради евентуалното му канцерогенно действие.
Докато европейските институции за сигурност на храните изпитват силни съмнения относно вредното въздействие на титановия двуокис, най-важните производители на тази субстанция в Европа защитават точно противоположното мнение. Те твърдят, че позицията на EFSA се основава на нереалистични предположения, а използваните в тестовете материали нямали представителен характер, пише Дойче веле.
Обявената от Еврокомисията забрана на титановия двуокис ще влезе в сила след половин година, но се отнася само да хранителните продукти. В останалите той ще може да се влага и занапред. Само че широко използваният омекотител навярно създава рискове за здравето не само в храните.
Прочетете още
- 17:43 Коледно чудо в „Селена": лекари посрещнаха шест празнични бебета – сред тях и малък „победител"
- 17:00 Столичани предупреждават: Мъж краде колела в квартал „Младост"
- 16:00 Фалшиви евробанкноти плъзнаха в наш град СНИМКИ
- 22:00 Семейството на загиналата в ПТП Божидара: Присъдата е болезнено ниска - 2,5 години