Здравето на очите е лесна за пренебрегване област за много хора – т.е. не се грижим за тях чак докато не възникне проблем. 

Влошаване на зрението, инфекции, наранявания и други очни проблеми са доста чести, особено с напредване на възрастта. И въпреки че има много лечения и дори операции за отстраняване на проблемите ни с очите, би било хубаво да избягваме достигането до тази точка. 

Добрата новина е, че има много начини да помогнем за предотвратяване на инфекция и увреждане, за да запазим очите си здрави с напредването на възрастта. Ето какво експерти никога не правят в интерес на здравето на очите си.

Те не спят с контактни лещи

„Никога не спя с моите контактни лещи, освен ако контактните лещи не са подходящи за продължително носене. Ако носим лещи твърде продължително има риск от болезнени очни инфекции и увреждане на роговицата“, казва д-р Уилям Маклафлин, оптометрист в медицинския център на Държавния университет в Охайо.

Понякога хората, които носят контактни лещи, може да се изтощят и да заспят, преди да са успели да свалят лещите си, или може да им се наложи да подремнат по обяд или да задрямат в самолета, например. Но е наистина важно да извадите контактите си в тези ситуации.

„Спането с контактни лещи позволява на микробите и бактериите от контактните лещи да се размножават за една нощ“, каза д-р Ела Факторович, очен лекар и основател на клиника за очна хирургия. „Това може да доведе до допълнителни усложнения, като например язва на роговицата, която може да бъде застрашаваща за зрението и да доведе до необходимостта от трансплантация на роговица.“

Те не се взират отблизо в екрана твърде дълго без прекъсване

„Когато хората гледат телефон, лаптоп или книга твърде отблизо за продължителен период от време, това може да увеличи риска от късогледство при млади хора и да причини напрежение на очите при хора от всички възрасти“, каза Факторович. „Късогледството обикновено се развива в детството и след това се влошава до края на тийнейджърските години.“

Тя препоръча да следвате „правилото 20-20-20“ за предотвратяване и облекчаване на дигиталното напрежение на очите. Методът включва 20-секундна почивка на всеки 20 минути, за да погледнете нещо на 20 фута (6 метра) разстояние. Облекчаването на напрежението на очите ви може да подобри цялостното ви здраве на очите с напредване на възрастта. 

Не отлагат очните прегледи

„Никога не забравям да прегледам очите си поне всяка година до година и половина“, каза Маклафлин. Особено важно е да сте в крак с редовните си срещи, включително дилатирани очни прегледи, ако имате състояние, което излага здравето на очите ви на риск. 

„Диагностицираните с диабет са изложени на повишен риск от развитие на ретинопатия“, отбеляза д-р Барбара Михалик , друг оптометрист в медицинския център на Държавния университет в Охайо. „Това започва като кървене в ретината и може да прогресира до подуване в ретината, катаракта, глаукома и развитие на нови спукани кръвоносни съдове, които могат да причинят внезапна загуба на зрение и да доведат до отлепване на ретината, което може да причини трайна загуба на зрение. Често засегнатите нямат никакви проблеми със зрението, така че е важно да получавате дилатация поне веднъж годишно, за да наблюдавате това, тъй като има лечения за предотвратяване на тази загуба на зрение.

Те не пренебрегват внезапна промяна на зрението

„Никога не бих пренебрегнал внезапна промяна на зрението - като например петна и мигащи светлини, особено ако е придружен от завеса, пресичаща зрението“, каза Михалик. „Всичко това може да е предупредителен знак за разкъсване, счупване или дупка на ретината, което може да доведе до отлепването й.“

Ако бъде открит навреме, този проблем може да бъде лекуван преди отлепването на ретината, добави тя. 

„Ако ретината се отлепи, това изисква хирургично лечение и нивото на зрение, което може да бъде възстановено, зависи от това колко и за колко време е била отлепена ретината“, обясни Михалик. „Ако някога се появят нови поплавъци и мигащи светлини, обадете се незабавно на вашия лекар.“

Не оставят грима си за цялата нощ

„Недостатъчното смазване на очите е често пренебрегвана част от симптоматичните проблеми с очите, особено при хора, които използват контактни лещи или грим“, казват експерти. „Основна промяна, която настъпва с напредването на възрастта, е, че не произвеждаме достатъчно качествени сълзи – това е особено проблематично за хора, които използват контактни лещи, които се поставят директно върху повърхността на роговицата, или определени форми на грим върху клепачите, които често нарушават производството на сълзи. 

Роговицата се нуждае от постоянно смазване, за да функционира ефективно и както процесът на стареене, така и използването на контактни лещи и грим могат да намалят естествената лубрикационна способност на тялото. В допълнение към избягването на сън при контакти, той призова носещите грим да го измият старателно преди лягане. Ако не премахнете грима си, това може да доведе до инфекции на очите и да повлияе неблагоприятно на смазването на очите ви.

Те не се взират в слънцето

„Хората никога не трябва да гледат директно към слънцето“, каза Факторович. „По-рано тази година станахме свидетели на слънчево затъмнение, при което много хора бяха изкушени да гледат слънцето през обикновени слънчеви очила или домашно направени слънчеви очила, което може да бъде изключително вредно за окото. Гледането директно в слънцето без правилната защита на очите дори за кратко може да увреди трайно ретината ви, слоят тъкан в задната част на окото, който преобразува светлината в електрически сигнали за мозъка.

В случай на слънчево затъмнение тя препоръча използването на подходяща защита, за да се избегне изгаряне на ретината и други сериозни увреждания на очите.

Те не пушат

„Пушенето и вейпингът са едни от най-лошите дейности, които човек може да направи както за общото си здраве, особено за очите“, казва офталмологът Анвиш Деобхакта. „Има много тежки заболявания, които унищожават частите на окото, които са незаменими, като ретината, които се срещат много по-често при хора, които пушат.

Той отбеляза, че пушенето също е свързано с повишени нива на образуване на катаракта, което води до помътняване на лещата и често изисква операция за отстраняване.

„В допълнение, самите изпарения могат да причинят увреждане на повърхността на окото, причинявайки ожулвания на роговицата и изключително болезнено сухо око, което често изисква лечение през целия живот“, каза Деобхакта. „С други думи, избягвайте пушенето и цигарите, ако искате цял живот със здрави очи.“

Те не изплакват контактните лещи в чешмяна вода

Михалик отбеляза, че никога не би използвала чешмяна вода за изплакване на контактни лещи. 

„Съществува висок риск от развитие на микробен кератит, известен още като язва на роговицата, който може да доведе до постоянна слепота и в някои случаи трансплантация на роговица“, отбеляза тя. „Вместо това винаги изплаквайте и съхранявайте в разтвор за контактни лещи, сменяйте калъфа си редовно и сменете лещите според указанията на вашия доставчик на очни грижи.“

В допълнение към неправилното съхранение и смазване на вашите контактни лещи, използването на един и същи чифт по-дълго от препоръчаното може да доведе до проблеми със здравето на очите. „Никога не забравям да изхвърля контактните си лещи в определения период от време“, каза Маклафлин.

Хранят се балансирано

„Яденето на диета с високо съдържание на захар и мазнини може да се разбира като вредно за здравето, но също така има непропорционално отрицателен ефект върху очите“, каза Деобхакта. „Някои заболявания като диабет са отговорни за най-честите форми на необратима слепота, които виждаме в нашите клиники, и това често е свързано с небалансирана диета с високо съдържание на въглехидрати и мазнини.“ 

„Някои добри новини обаче – яденето на балансирана диета (с упражнения) не само помага на други части на тялото, но драстично намалява шансовете за възникване на тези видове заболявания“, каза Деобхакта. „Така че нашият съвет е да ядете средиземноморска диета с ниско съдържание на захар и мазнини и да правите нещо физическо, което ви харесва, като бягане, колоездене или разходка.“