Съхраняването на черен и бял хляб в горещи летни условия води до размножаването на вредни микроорганизми и появата на гъбички. Гастроентерологът Мирослава Опришко разказа за това.
„Така наречената картофена пръчица много рядко се появява в скъпите хлебни изделия, но в магазините, където хлябът е бял, тя може да се развие само за няколко часа. Всичко е до това, че брашното е с ниско качество, от което производителите пестят.
Това са много опасни бактерии, тъй като те бързо образуват спори и добре понасят високите температури. Ако хлябът със спори лежи поне една трета от деня до свежия хляб, спорите стават заразни.
Много лесно е да разпознаете хляба, заразен с картофена болест - той има неприятна миризма и променена консистенция. Ако имате дори и най-малкото подозрение, че това се е случило с хляба, в никакъв случай не бива да го ядете“, обясни специалистът, цитиран от zdrave.to.
Опришко препоръча да съхранявате хляба в хладилника през лятото.
Прочетете още
- 17:43 Коледно чудо в „Селена": лекари посрещнаха шест празнични бебета – сред тях и малък „победител"
- 17:00 Столичани предупреждават: Мъж краде колела в квартал „Младост"
- 16:00 Фалшиви евробанкноти плъзнаха в наш град СНИМКИ
- 22:00 Семейството на загиналата в ПТП Божидара: Присъдата е болезнено ниска - 2,5 години
