Греяното вино е една от емблемите на зимата – подобно на горещия шоколад в красива чаша и добра компания. Разбира се, за някои греяното вино не е свързано толкова с ароматното ухание на портокалови корички, колкото с.. настинка, изпотяване и люто топло вино. И все пак, каквато и да е асоциацията, заложете на тази изкусителна топла напитка – защото тя е не само вкусна, не само сгряваща, но и много полезна!

Греяното вино пази от доста болежки. И ще се учудите колко ефикасно се оказва за редица проблеми. Оздравете се, докато се глезите с него!

Пази от диабет, намалява холестерола

Това вино установено намалява риска от диабет с до 13%. Освен това пиенето на греяно червено вино – особено от грозде сорт Темпранийо, има значителен ефект върху холестерола.

Противовъзпалително действие и ползи за костите

Консумацията на греяно вино възстановява нормалната функция на тъканите. Освен това се бори с болките, породени от артрита. Полезно е много и за костите. Доказано е, например, че жените, пиещи от една до три чаши вино, имат по-голяма костна минерална плътност в тазобедрената област, отколкото въздържателките.

Бори Алцхаймер, засилва паметта, грижи се за сърцето

Естественото съединение ресвератрол, което се открива в червеното грозде, червеното вино, малините и тъмния шоколад, доказано действа благоприятно върху паметта. Той намалява негативното влияние на вредните молекули, проникващи в мозъчната тъкан и така предотвратяват опасността от заболяване от Алцхаймер.

Греяното вино успешно се грижи и за сърцето. Това се дължи най-вече на полифенолите – антиоксидантите, които намаляват риска от нежелано съсирване на кръвта и поддържат доброто състояние на кръвоносните съдове. Лекарите са категорични, че тези съединения са почти толкова ефективни, колкото хапчетата за сърце. Затова и една чаша вино на ден намалява риска от инфаркт. И обратно – ако надвишите повече от две питиета, рискът скача рязко.

Пази от настинки и детоксикира

Чаша греяно вино седмично пази от пробиви в имунната система, както и развитието на настинка или вирус. В него има антиоксиданти, които се борят с инфекциите и предпазват клетките от въздействието на свободните радикали. Установено е, че прием на 14 чаши вино седмично, в продължение на година, намаляват с 40% риска от развитие на настинка.

Греяното вино също и детоксикира успешно организма. Особено ако добавите в него и индийско орехче. Сместа пречиства черния дроб и бъбреците от токсините, които се натрупват там.

Срещу запек

Това вино е универсален лек срещу запек – особено, ако добавите в него карамфил. Активните съставки на растението подобряват храносмилането, като увеличава стомашно-чревните ензими. Освен това има способността да увеличава подвижността на червата.

Подмладява кожата

В червеното вино се откриват активни съставки, като флавоноид, ресвератрол и танин, които активно помагат в борбата със стареенето на кожата. А освен като питие може да се използва и като маска за кожа. Просто втрийте греяно червено вино в кожата и оставете 10 минутки.