От векове зеленият чай е смятан за диетичен трик: в древен Китай преди 2000 години хората рекламирали напитката като средство за отслабване. В съвременните времена напитката е основна част от диетичните книги и плановете за хранене.

Сега зеленият чай следва неизбежната траектория на всеки трик за отслабване: става изключително популярен в TikTok. Вирусни видеоклипове твърдят, че напитката помага за свалянето на килограми, като стигат дотам, че я наричат ​​„Оземпик на природата“. Някои публикации предлагат да се пият до пет чаши на ден.

Въпреки че има някои изследвания на зеления чай и теглото, доказателствата за това дали една чаша (или няколко) могат да стопят килограмите са неясни, казва д-р Джиотсна Гош, лекар по медицина за затлъстяване в университета Джон Хопкинс.

Много от видеоклиповете в TikTok твърдят, че зеленият чай засилва производството на GLP-1, чревен хормон, който подтиква панкреаса да освобождава инсулин след хранене. Този инсулин от своя страна понижава кръвната захар. GLP-1 също забавя скоростта, с която храната напуска стомаха, и засяга областите на мозъка, които регулират глада.

Оземпик и лекарства като него доставят съединение, което имитира GLP-1, което кара хората да се чувстват сити по-бързо. Мнозина спират да изпитват силно желание за храна.

Шарън Озборн с предупреждение за "Оземпик": Дръжте младите далеч от това нещо

Някои изследователи са теоретизирали, че зеленият чай може да стимулира GLP-1, отчасти защото проучванията са установили, че екстрактът от зелен чай може да понижи кръвната захар при мишки с диабет. Но има само няколко малки проучвания при хора и резултатите са неубедителни. Едно от малкото клинични проучвания по темата, което разглежда 92 души с диабет тип 2, предполага, че няма забележима разлика в производството на GLP-1 между хората, които са приемали екстракт от зелен чай и тези, които са приемали плацебо хапчета.

Всеки ефект, който зеленият чай може да има върху GLP-1, вероятно ще бъде малък, казаха експерти. Всяка храна или напитка може леко да повиши нивата на GLP-1, каза д-р Гош. Но нивата на GLP-1 в кръвния поток се понижават минути след като ядете или пиете нещо; това е една от причините да огладняваме отново и защо временното повишаване на хормона не гарантира загуба на тегло.

При Оземпик - напротив, хормоните остават в тялото с дни и са много по-мощни от естествения хормон, което ги прави уникално добри за потискане на апетита.

Помага ли зеленият чай при отслабване?

Много от твърденията за зелен чай и загуба на тегло споменават два компонента на напитката: кофеин и антиоксиданти.

На теория кофеинът може леко да ускори нечий метаболизъм. Но е малко вероятно този ефект да се превърне директно в значителна загуба на тегло, каза д-р Гош.

Зеленият чай също съдържа съединения, наречени полифеноли, антиоксиданти, които могат да предпазят клетките от увреждане и да намалят възпалението. Изследвания върху животни и човешки клетки показват, че тези съединения могат да подобрят метаболизма и да намалят усвояването на мазнини от червата. Но опитите при хора имат смесени резултати.

Има и няколко малки проучвания, които разглеждат директно дали зеленият чай е свързан със загуба на тегло. Една рецензия, която разглежда над дузина такива рандомизирани контролирани проучвания , установи, че хората, приемащи екстракт от зелен чай, често губят малко тегло, което „е малко вероятно да бъде клинично важно“.  Други проучвания също са установили, че хората, които консумират зелен чай, са склонни да губят малко тегло , обикновено до четири килограма.

Хората, които се обръщат към зелен чай, за да отслабнат, „не могат да очакват голям ефект и със сигурност нищо близко до лекарства като Оземпик“, каза Роб ван Дам, професор по физически упражнения и хранителни науки в университета "Джордж Вашингтон".

Джулия Зумпано, регистриран диетолог в Кливландската клиника в Охайо, добави, че фокусирането върху една единствена храна или напитка пренебрегва много други фактори, които играят роля в загубата на тегло. Те включват по-широка диета на човек, навици за упражнения, генетика, стрес, метаболитно здраве и дори качеството на съня, което индивидът получава.

„Вижте как можете да подобрите начина си на живот, ако загубата на тегло е вашата цел“, каза тя. "Не само една конкретно храна, лекарство, добавка, каквото и да е."

Снимка: NewYorkTimes