Носителят на "Оскар" звездата от "Паразит" Лий Сунг-Кюн молил полицията да не съобщава на пресата за разпита му във връзка с изнудване и заговор за наркотици, но му било отказано. Актьорът беше изправен пред три публични разпита за предполагаемата си употреба на наркотици. И след няколко дни се самоуби.  

Лий Сунг-Кюн, най-известен с ролята си на Park Dong Ik във филма Parasite на Бонг Джун Хо, спечелил Оскар за 2019 г., беше намерен мъртъв в колата си на 48 години на 27 декември в Waren Park в Сеул.

Откриха мъртъв актьора, изиграл главната роля в "Паразит"

Актьорът се самоуби, докато полицията го разпитваше по обвинения в незаконна употреба на наркотици, марихуана и други вещества в дома на собственичка на местен бар, пише Daily Mail. Актьорът твърдеше, че тя го е подмамила да вземе наркотици и каза, че не знае какво приема. След това стопанката на бара се опитала да го изнудва.

Ли Сун Гюн, корейски актьор, Южна Корея, самоубиецЦял екран
Лий Сун Кюн Снимка: Getty

Адвокатът на актьора и самият той помолиха полицията да не допуска пресата на последния разпит, който се проведе миналата събота. Но полицията отхвърли искането, казаха правни източници.

Адвокатът на Лий Сун каза във вторник, ден преди да бъде открито тялото на актьора, че се надява всички бъдещи разпити да се провеждат при закрити врати, като каза, че клиентът му се чувства ужасно.

Смъртта на актьора предизвика вълна от съчувствие както от филмовата индустрия, така и от обществеността, както и въпроси относно очевидно суровия и публичен характер на разследването.

Ръководителят на областната полиция, който разследва самоубийството на Лий Сунг-Кюн, каза, че целият процес е бил оправдан и извършен със съгласието на Лий.

Началникът на столичната полиция в Инчхон Ким Хи-джунг каза, че три публични разпита на актьора, включително последният, продължил цяла нощ, са били необходими, за да се чуе неговата страна на историята и са проведени в присъствието на неговия адвокат.

„Разследването на починалия е проведено въз основа на конкретни записи, изявления и доказателства и в съответствие с процедурите, установени от закона“, каза той.

Сунг Кюн се появи пред полицията и репортери последно на Бъдни вечер.

По-късно той беше намерен мъртъв в кола в парк в Сеул, след като беше обявен за изчезнал. Предполага се, че е запалил брикети от въглища в кабината и се е задушил от дима.

Лий беше видян за последен път публично рано сутринта в неделя след 19-часов разпит.

Yoon Hee-geun, генерален комисар на Националната полицейска агенция (NPA), отрича смъртта на актьора да е причинена от неоснователно разследване. Той добави, че ще проучи практиката за провеждане на разследвания.

„Практиките, които нанасят голяма вреда на нечия чест и характер, като прекомерното позициониране на хора в медийната гама от снимки и тласкането им към крайни избори, трябва да спрат“, написа Мун на страницата си във Фейсбук.

Колеги от филмовата индустрия посетиха мемориала, издигнат в памет на Лий, включително режисьорът на "Паразити" Бонг Джун-хо и актьорът от хитовия сериал на Netflix "Игра на калмари" Лий Чон-джае. 

Южна Корея има изключително строги закони срещу употребата на наркотици. Тези, които продават или купуват марихуана, са изправени пред присъди от една до 14 години. Тези, които го използват, могат да получат до пет години затвор или глоба до 37 600 долара.