Като хора, живеещи във време, в което информацията се движи по-бързо от всякога, ние сме постоянно бомбардирани с новини от цял ​​свят. Много е лесно да се обезкуражите от този поток от информация, но понякога може да се натъкнем и на някои добре дошли новини, като например нови закони, насочени към положителни промени от цял ​​свят, които често би ни се искало да приеме и нашата страна.

Ето и списък със закони по света, които повечето страни трябва да обмислят да въведат.

1. Скорошен португалски закон забранява шефовете да се свързват със служители след работно време.

За да подобри баланса между професионалния и личния живот, Португалия въведе нов закон през 2021 г., който забранява на шефовете да се свързват със служители след работно време. Освен ако няма спешни случаи, работодателите не могат да изпращат текстови съобщения, да изпращат имейли до или да се обаждат на служителите си относно работни въпроси.

2. В Норвегия инфлуенсърите трябва да признаят дали са редактирали снимка.

Този закон е насочен към борба с проблемите с образа на тялото, които могат да възникнат от перфектни, ретуширани снимки, които повечето влиятелни лица публикуват в социалните медии. Норвежкият закон изисква влиятелните лица да използват етикет, за да предупредят своите последователи, ако редактират.

3. В Базел, Швейцария, всички нови сгради трябва да имат зелени покриви.

Приемането на този закон прави Базел първият град в света, който прави зелените покриви задължителни на новопостроените сгради. А наскоро в това се включиха и реновирани сгради. Добавянето на зеленина към плоските покриви на града помага в борбата със смога и замърсяването.

4. 2 дървета се засаждат за всяко ново попълнение в семейството в Уелс.

Тази инициатива на уелското правителство празнува раждането на всяко дете чрез засаждане на 2 дървета, едното в Уелс, а другото в обезлесена зона на Уганда. Още по-хубавото е, че в инициативата са включени и осиновени деца.

5. До 2023 г. в Испания няма да има пластмасова опаковка за еднократна употреба за плодове или зеленчуци.

Този закон ще влезе в сила през следващата година в Испания. Това ще насърчи потребителите да използват свои собствени контейнери и торби за многократна употреба, когато купуват плодове и зеленчуци в магазините.

6. Незаконно е да притежаваш само едно морско свинче в Швейцария.

Морските свинчета са социални животни, така че могат да се отегчат и да се се чувстват много самотни. Ето защо в Швейцария нямате право да осиновите само едно от тези животни. Има дори услуга, която предоставя нов партньор за самотно морско свинче, ако предишният им партньор почине.

7. В Калифорния има закон, който изисква хранителните магазини да даряват всички хранителни отпадъци, годни за консумация.

Този закон влезе в сила в началото на 2022 г. Търговците на дребно на храни вече са задължени да даряват всички ядливи хранителни отпадъци на хора в нужда. Освен това Калифорния планира да разшири закона и за ресторанти и хотели в бъдеще.

8. Южна Африка ще забрани отглеждането на лъвове в плен.

Това е огромна стъпка за лъвовете, тъй като в Южна Африка в момента има повече лъвове в плен, отколкото в дивата природа. Те вече няма да се отглеждат за лов или за да могат туристите да ги галят.

9. Франция забрани кратките вътрешни полети в полза на по-екологичните начини на транспорт.

Този закон се прилага само за наистина кратки полети, при които същият маршрут може да се направи с влак под 2 часа и половина. Влаковете често са по-евтини и замърсяват много по-малко от самолетите, така че забраната ще подкрепи екотуризма.

10. В някои американски щати оставянето на кучето ви навън в студено време е незаконно.

Пенсилвания наскоро прие закон, който забранява собствениците на кучета да оставят домашните си любимци навън в много студено или много топло време за повече от 30 минути. Някои други американски щати, като Тексас, имат подобни закони, насочени към защита на нашите космати приятели.

Кой от тези закони според вас може да доведе до най-положителна промяна? Има ли други закони, които бихте искали да има и в нашата страна?