Лещата а е бобово растение, което расте на шушулки, съдържащи едно-две семена. Обикновено са в кръгла, овална или сърцевидна форма. Кафявите и зелени сортове са най-вкусни и лесни за приготвяне. Това, което прави лещата толкова предпочитана е, че е евтина храна, но същевременно вкусна и с висока хранителна стойност, също така е на разположение през цялата година.
1. Лещата е бобово растение и е с произход от Централна Азия.
2. Намерена е в гробниците на древните египтяни през 2400 г. пр. Хр.
3. Лещата съществува във всички форми и цветове - кафяво, жълто, червено и черно.
4. Френската леща е известна с деликатен вкус.
5. Лещата е с ниско съдържание на мазнини, с високо съдържание на протеини, фолиева киселина, фосфор, фибри и желязо.
6. Лещата се използва по целия свят и е особено популярна в страните от Близкия изток, Гърция, Франция и Индия.
7. В Близкия изток се прави с лук и чесън, във Франция често се сервира с печено месо.
8. Лещата е лесна за готвене и не се нуждае от накисване като боба.
9. Има дори национален фестивал на лещата в Пулман Вашингтон.
10. Разтворимите фибри в лещата помагат да се запази нивото на холестерола, а кръвната захар да се контролира
11. В Юдаизма, лещата се смята за храна на опечалените, тъй като кръглата форма символизира кръг на живота.
12. Лещата е била известна като „месото на бедния човек“.