За много от нас кафето е повече от просто напитка. Това е един вид сутрешен ритуал, който ни помага да преживеем деня. Въпреки това, докато чаша кафе може да има ползи за здравето, добавянето на захар, сметана и други добавки може да го направи по-малко здравословен избор.

Добрата новина е, че не е нужно да се отказвате от любимата си напитка, за да сте здрави. С няколко прости промени можете да се насладите на кафе без чувство за вина. Only My Health пише за прости начини да направите кафето по-здравословно.

Избягвайте захарта и подсладителите

Един от най-бързите начини да направите кафето си по-здравословно е да намалите приема на захар. Много ароматизирани сиропи и подсладители могат да добавят ненужни калории и да повишат нивата на кръвната ви захар, оставяйки ви да се чувствате отпаднали и без енергия в края на деня. Според проучване от 2015 г. захарта е свързана с различни сериозни здравословни проблеми, включително затлъстяване и диабет.

Ако искате нотка сладост, изберете естествени алтернативи като мед, кленов сироп или стевия. Тези опции са по-малко обработени и могат да съдържат допълнителни хранителни вещества, за разлика от рафинираната захар или изкуствените подсладители.

Преминете към растително мляко

Ако обикновено добавяте млечна сметана или мляко към кафето си, помислете за преминаване към алтернативи на растителна основа като бадемово, овесено или кокосово мляко. Тези опции често са с по-ниско съдържание на калории и наситени мазнини от традиционните млечни продукти, което ги прави по-здравословен избор. Освен това млеката на растителна основа, като бадемово или овесено мляко, често са обогатени с витамини и минерали като калций и витамин D за насърчаване на здравето на костите.

Използвайте канела за вкус

Вместо да посягате към сладки, ароматни сиропи, опитайте да добавите малко канела към кафето си. Канелата не само осигурява топъл, успокояващ вкус, но има и много ползи за здравето. Тя е богата на антиоксиданти и има противовъзпалителни свойства, които помагат за регулиране на нивата на кръвната захар. Тази подправка също така придава естествен сладък вкус на вашето кафе, така че може да откриете, че не е необходимо да добавяте захар или подсладител.

Според преглед от 2022 г. приемането на поне 1,5 грама (около 3/4 чаена лъжичка) канела дневно е помогнало за намаляване на триглицеридите, общия холестерол, холестерола с липопротеини с ниска плътност (LDL) (лош холестерол) и нивата на кръвната захар при хора с метаболитни заболявания.

Добавете колаген

За да увеличите ползите за здравето от вашето кафе, опитайте да добавите лъжица колаген или протеин на прах. Колагенът е страхотен за здрава кожа, коса и стави, а протеинът на прах може да ви помогне да се чувствате сити по-дълго, намалявайки желанието за лека закуска между храненията. Просто не забравяйте да изберете протеин с минимални добавки и изкуствени съставки.

Използвайте органично кафе на зърна

Качеството на вашето кафе е толкова важно, колкото и това, което слагате в него. Избирайки органично кафе на зърна, можете да намалите излагането си на вредни пестициди и химикали, които обикновено се използват в отглеждането на кафе. Органичното кафе често има по-богат вкус и може да съдържа повече полезни антиоксиданти. Когато варите, опитайте се да изберете цели зърна и да ги смелите сами, тъй като предварително смляното кафе може да загуби хранителните си вещества по-бързо.

Един от най-здравословните начини да се насладите на кафето е да го пиете в натурален вид или с минимални добавки. Черното кафе е естествено нискокалорично и не съдържа захар и мазнини. Ако предпочитате да избягвате черно кафе, помислете за добавяне на малко количество мляко или капка мед, за да остане леко. Пиенето на кафе с по-малко добавки спомага за поддържането на естествените антиоксиданти, открити в кафеените зърна, което може да доведе до подобрен метаболизъм и намален риск от определени заболявания.

Изберете правилното време

Времето на консумация на кафе може също да повлияе на ползите за здравето. Много хора посягат към първата си чаша кафе веднага щом се събудят, но е най-добре да изчакат час-два. Естествените нива на кортизол в тялото са по-високи сутрин, така че пиенето на кафе веднага може да ви накара да се почувствате превъзбудени и нервни. Опитайте се да пиете кафе в средата на сутринта, между храненията, когато нивата на кортизол спадат. Това ще ви позволи да изпитате всички предимства на кофеина, без да претоварвате тялото си.