Водата с мента е супер освежаваща напитка, която ще ви помогне да се отпуснете и хидратирате. Това е нискокалорична напитка, която съдържа незначително количество захар. Ментата принадлежи към семейството на растенията Mentha и е част от аюрведическата медицина от хиляди години. 

Ако търсите здравословна напитка, която да ви помогне да започнете деня си със здравословна нотка и да ви поддържа свежи през целия ден, трябва да опитате ментова вода.

Ментовата вода се приготвя лесно - просто накиснете във вода пресни листа от мента. Можете да добавите и няколко резенчета лимон. Оставете напитката да престои няколко часа.

Ментова вода – ползи за здравето

Според експерти включването на ментова вода във вашата диета:

Подобрява храносмилането: Една проста инфузия може да помогне за подобряване на храносмилането и облекчаване на симптоми като газове и подуване на корема. Проучване, публикувано в списание Biology, установява, че ментата отпуска храносмилателните мускули и облекчава чревните спазми.

Балансира хормоналния дисбаланс: Проучване, публикувано в списание Biomolecular Concepts, установява, че ментата може да помогне за балансиране на вашите хормони и лечение на синдрома на поликистозните яйчници, хормонален дисбаланс, който засяга репродуктивните органи на жената.

Поддържа водния баланс: Водата от мента осигурява съществена хидратация, която е важна за поддържане на телесната функция и цялостното здраве.

Облекчава стреса: Ментата винаги е била използвана като аюрведично средство за облекчаване на стреса и успокояване.

iStock/Getty Images

Ще ви помогне да отслабнете: Проучване, публикувано в International Journal of Obesity, установява, че замяната на диетичните напитки с вода може да ви помогне да отслабнете.

Повишава имунитета: Ментата е "склад" на витамини и антиоксиданти, хранителни вещества, които помагат за укрепване на имунната система. Те съдържат витамини на растителна основа, които предпазват клетките ви от увреждане.

Подобрява здравето на кожата: Листата от мента са богати на салицилова киселина и витамин А, като и двата са от съществено значение за поддържане на кожата ви здрава. В допълнение, ментовата вода има противогъбични и антибактериални свойства, които помагат в борбата с възпалението и предотвратяват акнето.

Редовната консумация на тази напитка ще помогне за премахване на токсините от тялото, а кожата ще стане чиста и здрава.

Има ли странични ефекти от ментовата вода?

Докато ментата е безопасна за повечето хора, винаги трябва да се консултирате с вашия лекар, преди да я включите в диетата си. Някои проучвания показват, че докато пиенето на ментова вода насърчава храносмилането, то може да влоши симптомите на гастроезофагеална рефлуксна болест. Хората с тежки храносмилателни или бъбречни проблеми трябва да се консултират с лекар, преди да добавят ментова вода към диетата си.

Превод: GlasNews.bg / Снимка: iStock