За да се събудят правилно рано сутрин или да се справят със следобедната сънливост, много хора пият кафе. Но тази напитка не е единственият начин да дадете на тялото си кофеин. Зеленият чай, особено направен от пресни чаени листа, също може да осигури бдителност и повишена концентрация.

Въпреки че не всички видове зелен чай може да съдържат същите високи нива на кофеин като кафето или черния чай, те имат много други ползи за здравето. Ако искате да преминете от кафе към зелен чай, можете да извлечете някои доста значителни ползи за здравето, пише Fit for Fun. Кои са те?

 
 
Чаят съдържа повече кофеин от кафето, но само когато не е сварен. „Чаените листа съдържат повече кофеин от кафеените зърна“, казва кардиологът Едо Пас . „Въпреки това, след като и двете са приготвени, количеството кофеин в кафето ще надвиши количеството кофеин в чая.“Цял екран

Количеството абсорбиран кофеин от зеления чай зависи от различни фактори: сорта, дали върховете на листата или пъпките и дали се използват прах или цели листа. Популярният чай мата, например, има значително по-високо съдържание на кофеин от зеления насипен чай, тъй като съдържа повече смляно растение на чаша.

Ако се откажете от кафето в полза на чая, бъдете готови да изпитате симптоми на абстиненция. Те могат да включват главоболие, раздразнителност и затруднено концентриране за няколко дни, докато тялото се приспособи към по-ниската доза кофеин.

Събужда те точно като кафето

След като тялото се адаптира към по-ниската доза, то може да отключи ползите от кофеина дори в по-малки количества.

„Кофеинът е ефективен стимулант за подобряване на физическото представяне и умствената бдителност“, обяснява Якуб.

В допълнение към по-остър ум, Харвардското медицинско училище също отбелязва, че кофеинът в малки дози също помага за предпазване от невродегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер. По този начин, малко количество кофеин на ден може да бъде полезно за вашето здраве в дългосрочен план.

Облекчава тревожността и нарушенията на съня

Намаляването на нивата на кофеин със зелен чай може да помогне за намаляване на тревожността и подобряване на съня, особено ако сте чувствителни към кофеин. „По-високото съдържание на кофеин в кафето може да има отрицателно въздействие върху хората, чувствителни към кофеина“, казва главният фармацевт Рамзи Якуб. „Тези хора може да страдат от безпокойство, безсъние и други симптоми като ускорен пулс или високо кръвно налягане.“

Тези, които страдат от тези странични ефекти, трябва да обмислят намаляване на дневния си прием на кофеин, като преминат от кафе към зелен чай. Това ще ви попречи да консумирате твърде много кофеин, като същевременно ще гарантирате, че получавате достатъчно, за да сте активни сутрин.

Поддържа оралното здраве

Преминаването от кафе към зелен чай също може да бъде полезно за вашето орално здраве. Според проучване, публикувано в списание PloS One, кафето може да увеличи риска от развитие на гингивит. И обезцветяването на зъбите също е по-вероятно поради печени зърна. Преминаването от кафе към зелен чай може да помогне на вашия орален микробиом, който представлява натрупването на бактерии и микроорганизми, които са полезни за цялостното ви здраве.

Любителите на чай имат по-разнообразен микробиом с повече благоприятни за здравето бактерии, отколкото пиещите кафе, показва проучване от 2018 г. Това може да помогне за предотвратяване на инфекции на устата и гърлото.

Зеленият чай има повече антиоксиданти

Друго предимство на зеления чай е, че съдържа различни съединения и съставки, които помагат на имунната система да се бори с инфекциите. Въпреки че кафето също съдържа големи количества антиоксиданти, концентрациите обикновено са по-високи в чая.

Растителните вещества, наречени катехини, се намират в изобилие в какаото, горските плодове, но особено в чая. Изследванията вече показват, че тези катехини потискат растежа на микроорганизмите.

Кратък преглед на няколко проучвания установи, че те могат също така да намалят риска от сърдечни заболявания, да помогнат за предотвратяване на дегенеративни заболявания и да поддържат функцията на бъбреците и черния дроб.

Намалява възпалението

Възпалителните процеси в организма са реакция на имунната система към външни негативни влияния и стрес. Ако те продължават дълго време, възпалението може да има отрицателно въздействие върху здравето.

Проучване показва, че сварените листа от зелен чай имат силни противовъзпалителни свойства. По този начин редовната консумация може да намали нивата на възпаление, да стимулира собствените противовъзпалителни реакции на тялото и по този начин да успокои имунната система.

Зеленият чай има много положителни свойства. Напитката обаче, както всяка друга храна, не бива да се прекалява. Всъщност здравите катехини могат да бъдат хепатотоксични в твърде големи количества, причинявайки увреждане на черния дроб.