В Саудитска Арабия официално бе даден старт на „най-голямата сграда в света“.

Амбициозният проект на стойност 50 млрд. долара - наречен Мукааб - в столицата Рияд е част от вълната от футуристични строежи в арабската страна, съобщи в. „Сън“.

След завършването си Мукааб, който ще промени облика на небето, ще бъде висок 400 метра и широк 365 метра - обемът му ще е достатъчен, за да побере 20 сгради Емпайър Стейт Билдинг, съобщава изданието.

Огромният куб, предлагащ изискани заведения за хранене, търговски площи, офиси и ресторанти, ще бъде своеобразен център в кутия с 2 милиона квадратни метра разгъната застроена площ.

Мнозина ще нарекат куба свой дом, тъй като той ще разполага със 104 000 жилища и 9000 хотелски стаи.

Строителният предприемач се хвали, че Мукааб ще бъде „ориентиран първо към човека“ и че зелените площи ще бъдат достъпни на 15 минути от всяка точка на куба.

The New Murabba Development Company също така се хвали, че ще използва изкуствен интелект, за да създаде завладяващи преживявания за посетителите на Мукааб. Това включва гигантски екрани, които ще покриват външната страна на площада - в стила на Лас Вегас Сфера.

Въпреки че проектът има за цел да насочи Саудитска Арабия към по-модерно бъдеще, компанията заяви, че черпи вдъхновение за дизайна от местната екология и регионалната архитектура.

Сградите и районът около столичния оазис са вдъхновени от вади - арабски термин за образуване на речно корито. Криволичещи структурирани пътеки, частично облицовани с по-малки сгради, ще пресъздадат подобие на пустинни потоци, които текат през скалисти части.

Самият квадратен дизайн се смята за препратка към регионалния архитектурен стил на Наджди. Наджи се характеризира със сгради от кални тухли, триъгълни или правоъгълни отвори за прозорци и врати и централизирани външни дворове.

Очаква се Мукааб да добави над 51 млрд. долара към БВП, който не е свързан с нефта, и да създаде 334 000 работни места.

New Murabba Development Company заявява, че проектът ще използва около 900 работници и ще бъде завършен до 2030 г.

Новият проект е един от аспектите на опитите на престолонаследника принц Мохамед бин Салман да модернизира страната. Неговият проект „Саудитска визия 2030“ има за цел да намали зависимостта на страната от приходите от петрол, да диверсифицира икономиката и да изгради сектори на обществените услуги.

Салман има амбициозни планове за строителство на целия полуостров, които включват плаващ пристанищен град, наречен „Оксагон“, разположен на брега на Червено море, планинска туристическа дестинация, наречена „Троена“, и „футуристичен“ град в северозападната част на страната, наречен „NEOM“, който ще се захранва изцяло с възобновяема енергия.

Кралството също така има планове за „THE LINE“ - концептуална сграда, която ще бъде дълга 105 мили и теоретично ще бъде дом за 9 милиона души.

Линията ще се захранва с възобновяема енергия и ще бъде построена на площ от 13 квадратни мили. Твърди се, че изпълнението на този проект ще струва 1 трилион долара.

Предвижда се всички тези проекти да бъдат завършени до 2030 г.