Археолози откриха скални рисунки на няколко древноегипетски фараони по време на подводна експедиция по река Нил, съобщи Live Science. Екип от изследователи от Египет и Франция откри рисунките южно от град Асуан - район, наводнен преди около 60 години по време на строителството на високия язовир Асуан. Тогава ЮНЕСКО се опита да спаси колкото се може повече артефакти, но не успя да направи това с всичките.

Френско-египетският екип предполага, че някои рисунки и каменни резби все още може да са останали запазени след потопа и започна да работи под вода. Археолозите правят снимки на находки и ги записват на видео, а също използват методиката на фотограметрията за създаване на 3D модели на откритите артефакти

.

Последното откритие на изследователите са изображенията на Аменхотеп III (управлявал 1388-1351 г. пр. н. е.), Тутмос IV (управлявал 1397-1388 г. пр. н. е.), Псаметих II (управлявал 595-589 г. пр. н. е.) и Априа (управлявал 589-567 г. пр. н. е.). . Археолозите отбелязват, че рисунките са добре запазени.

По-рано бе съобщено, че в древния египетски град Асуан археолозите са открили още 36 гробници, съдържащи около 1400 мумии, припомня "Нова". Учените са успели да установят, че костните заболявания и туберкулозата са били често срещани сред древните египтяни, а децата са страдали от анемия със симптоми на недохранване.