Как да избегнете да приготвите стари или негодни яйца за Великден?

Преди да сте боядисали с невероятен хъс и вдъхновение цяла кора яйца или повече - уверете се, че не сте се прецакали при пазаруването. Яйцата по принцип са трайна храна заради тяхната структура и здравата черупка, която им позволява да "дишат". Черупката обаче не спасява яйцето, когато то е твърде старо.

Най-лесният тест е плаването на яйце в чаша. Трябва да напълните купа или чаша вода и да поставите яйцето вътре. Ако то потъне до дъното и легне на една страна - ударили сте джакпота с пресни яйца.

Ако от момента на снасянето му са минали няколко седмици, няма проблем - то става за ядене. Тогава би застанало на "дупето" си на дъното на чашата. Разваленото яйце се познава най-лесно. То директно изплува на повърхността, пише Канал 3.

Двата вида потъващи яйца няма да навредят на здравето ви. Само имайте предвид, че съвсем пресните яйца ще ви скъсат нервите, защото се белят доста по-бавно и трудно. Заради това, че черупката пропуска въздух, а пресните яйца имат по-малко въздух във вътрешността си, те потъват моментално. Старите яйца пък са имали достатъчно време да се напълнят с въздух и това им позволява да изплуват.