Нашият забързан съвременен живот често ни лишава от време за основни дейности като хранене. Много от нас грабват нещо набързо за закуска на излизане от вкъщи или преяждат обяда си, за да могат да получат малко повече време, за да бъдат продуктивни на работа или да се посветят на личния си живот.

Често, когато грабнете нещо в движение, предпочитате по-малко здравословна и питателна храна, но това е по-малката от злините. Ако редовно упражнявате този вид хранителен навик, това може да има по-сериозно въздействие върху храносмилането и благосъстоянието ви. Изпитвали ли сте някога прекомерни газове? Често ли страдате от подуване на корема? От колко време обръщате внимание на това колко сте гладни или сити всъщност? Отговорите дава The Conversation.

Излишни газове

Съществува състояние, което включва поглъщане на прекомерни количества въздух по време и между храненията, известно като аерофагия. Може да причини всичко – от лек дискомфорт, чувство на тежест и подуване до коремна болка и раздуване (видимо увеличаване на размера на корема след хранене).

Нормалното количество газове в храносмилателния тракт, когато стомасите ни са празни, е около 200 мл. Ако това количество се увеличи значително, физиологичните механизми за елиминирането му могат да станат много неудобни. Това количество въздух зависи от баланса между приема, производството и елиминирането на газовете чрез оригване, метеоризъм или консумацията им от чревната микробиота.

Бързото хранене е един от основните фактори за увеличаване както на приема на въздух, така и на производството на газове, въпреки че дъвката, пушенето и промените в чревната микробиота също могат да допринесат.

Недостатъчно дъвчене

Когато ядем набързо, имаме по-малко време за дъвчене, което означава, че почти цялата храна се озовава в стомаха. Следователно, той изисква повече стомашна киселина, за да го смила правилно. Освен, че е метаболитно натоварващо, то причинява и неприятното усещане за тежест и лошо храносмилане, което идва от бързото хранене.

Друга последица от недостатъчното сдъвкване на храната е усвояването на храната в тънките черва. Въпреки всички усилия на стомаха, несдъвканата храна може да достигне до червата, без да бъде усвоена достатъчно.

Преяждане

Когато става въпрос за чувство на глад и ситост, оста черво-мозък влиза в действие – мозъкът е отговорен за изпращането на сигнали, които контролират храносмилането и дали ядем или спираме да ядем.

Два хормона регулират колко сити или гладни се чувстваме – грелинът ни кара да се чувстваме гладни, а лептинът ни кара да се чувстваме сити. След като видим, помиришем и започнем да ядем храна, лептинът се активира за 20-30 минути. Това означава, че когато ядем твърде бързо, ние изяждаме повече, отколкото всъщност имаме нужда - лептинът няма достатъчно време да се задейства и да ни каже, че сме сити.

По-сериозни последици

Яденето на храна твърде бързо може да има по-сериозни последици за нашето здраве. Няколко проучвания показват връзка между скоростта, с която се храним, и рисковите фактори за сърдечно-съдови заболявания, повишени нива на триглицериди и повишени шансове за развитие на метаболитен синдром (до 59% по-висок), наднормено тегло или затлъстяване сред диабетици.

Така че определено си струва да забавите темпото, да ядете по-съзнателно и спокойно. Дъвчете бавно и внимавайте колко сити се чувствате.