Някои високоплатежни туристи започват да избират луксозни хотели, където могат да ловят риба, събират храна и да приготвят сами ястията си – като по този начин се потапят в местната култура.
В един луксозен хотел, намиращ на италианското крайбрежие Амалфи, малка група гости напускат своите апартаменти, когато небето се оцветява в лилаво. Един по един те се качват на дървена лодка и отплават в Тиренско море, с въдица в ръка, за да търсят следващия си обяд – калмари.
Не, не е станала грешка на хотелиерите.
По целия свят клиентите на луксозни имоти заменят меките халати и следобедните дрямки край басейна с ветровки и експедиции за набавяне на храна, по време на които те ще събират, ловят или прибират сами продуктите за своите ястия.
Клиентите дори плащат солидно за това преживяване – индивидуалните дейности струват по няколкостотин паунда, а престои в курорти или ферми с подобна програма достигат хиляди.
Хората търсят храна за оцеляване още от зората на човечеството, но през последното десетилетие пътешествениците в петзвездни хотели започнаха да плащат, за да го правят като туристическо занимание.
В Италия, например, някои хотели в Сиена и Hotel Savoy във Флоренция предлагат обиколки за лов на трюфели. Подобни преживявания се появяват по цял свят.
В друг комплекс, намиращ се в Бремар, Шотландия, гостите участват в ръководени разходки за събиране на местни растения, водени от експерт, който обяснява как растенията могат да се използват за чайове, тинктури, подправки и козметика.
А в мексикански обект, който е в Плая дел Кармен, гостите събират продукти от градината на хотела, за да приготвят ястията си. В хотел в Нюфаундленд, Канада, посетителите събират растения и се учат да ги използват в напитки.
Но защо хората избират да работят за храната си по време на ваканция? Може би просто защото жадуват за нещо различно.
„С ускоряването на темпото на съвременния живот и с това, че технологиите поглъщат вниманието ни, расте нуждата да забавим хода, да докоснем земята и да си припомним откъде идва истинската храна,“ казва Винод Нараян, генерален мениджър на Wildflower Farms, Auberge Collection – курорт в долината Хъдсън, Ню Йорк, който предлага обиколки из околните гори.
„Такива дейности като събирането на растения отразяват по-широкото културно желание да се свържем отново с природата по осезаем и смислен начин“, допълва той.
Дина Фалкони, билкарка, преподавател и автор, която води тези разходки, е съгласна: „Хората наистина копнеят за по-дълбоко усещане за автентичност и връзка.
“ По време на тези преходи, които струват 500 долара (около £373) за до четирима души и $75 (£55) за всеки следващ, участниците се учат да разпознават, събират и използват растенията както в кухнята, така и в грижата за здравето, пише BBC.
Резултатите от събирането на храна могат да бъдат непредвидими – и точно това прави преживяването още по-вълнуващо. „Няма гаранция, че ще намерите това, което търсите, и именно това прави откритието още по-сладко – когато попаднете на колония от див лук или на перфектно розово радикио,“ казва Кристин Сун Рапопорт.
Малко дейности са по-непредсказуеми – и по-вкусни – от риболова. За някои това преживяване вече е също толкова привлекателно, колкото и басейнът ѝ, обграден от лимонови дръвчета.
„Искахме да създадем активност, която да е повече от разглеждане – нещо, което да позволи на гостите да усетят морето така, както го усещат рибарите от Праяно,“ казва Румоло, която е създала експедицията за лов на калмари.
Туристът Кайл Селцер споделя, че е участвал в много хотелски преживявания, „но риболовът за калмари е нещо съвсем различно“. Да си в морето с местни рибари през нощта „беше истинско, сурово и незабравимо“, казва той. „Това ме свърза с душата на
Амалфийския бряг по начин, който нито един ресторант или тур не може да пресъздаде“, допълва туристът.
Местният рибар Джампиеро Ираче, който води екскурзиите, добавя: „Морето е нашият живот от поколения. Когато вземаме гости с нас, ние споделяме нашия свят, нашето търпение и уважението си към водата.“
Преживяването се провежда в рамките на два дни и може да бъде резервирано само чрез консиержа на място. Първата вечер включва риболов с традиционна дървена лодка и обучение от местни рибари, а на следващия ден шеф-готвачът на хотела Леополдо Елефанте показва как уловът да бъде превърнат в класическо ястие от региона Кампания.
Подобни програми – от „океана до масата“ – вече се предлагат в редица крайбрежни курорти по света. В Four Seasons Resort Bali гостите могат да прекарат „един ден като рибари“, а след това да сготвят улова си с помощта на готвача на хотела.
Независимо дали става дума за риболов на калмари или бране на маслини, целта е една и съща: гостите да станат част от местната култура, а не просто наблюдатели.
Фалкони вярва, че луксозните пътешественици избират тези преживявания и като противодействие на дигиталния живот. „Социалните мрежи създават изкуствен свят, който кара хората да търсят нещо реално,“ казва тя. „Те искат да се почувстват свързани със земята, а не просто да превъртат безкрайно екрани.“
Под лъскавата повърхност на тези преживявания стои по-дълбока идея – че истинската връзка с храната идва, когато разбереш как да се издържаш от земята.
„В свят, в който хранителните системи са крехки и откъснати, умението да се храниш директно от природата е революционно“, добавя Фалкони. „Всеки път, когато ядем от средата си по отговорен начин, ние отхвърляме разрушителните системи и се свързваме с устойчивите.“
В крайна сметка тази тенденция показва нова дефиниция на лукса. Ако някога той означаваше обслужване, сега означава участие. Готовността да се изцапаш малко, да участваш активно и да преживееш нещо истинско – това вече е най-големият лукс.