Любителите на пътуванията често се сблъскват с различни предизвикателства, когато пресичат множество международни граници. Те могат да варират от проблеми с документите като подновяване на паспорти и проверка на лична карта до проблеми, свързани с пари и най-често езикови бариери.

Един опитен пътешественик обаче се сблъсква с по-необичаен проблем - трябва да докаже, че не е шпионин в четири отделни случая, за да избегне лишаване от свобода по време на пътуванията си.

Продължителното пътуване идва със собствен набор от усложнения, както демонстрира американският пътешественик по света Инди Нелсън, който е посетил всяка страна по света, включително многократни пътувания до места като Северна Корея. Неговите забележителни пътувания са посрещнати с уникални препятствия по пътя.

Според Световните рекорди на Гинес, Инди Нелсън е преминал през многобройни разкъсвани от война райони и е бил задържан четири пъти по подозрение, че е шпионин (в Иран, Либия, Папуа Нова Гвинея и Русия). Но всичко си е струвало, защото сега той държи титла в Световните рекорди на Гинес: най-много авиокомпании, с които летят.

Инди е летял със 170 различни авиокомпании, повечето от които по време на 18-месечно околосветско пътуване, което той предприема през 2017 г., когато е само на 22 години. Предишният рекорд беше 156, постигнат от японец на име Рюджи Фурушо от 1996 до 2014 г.