Класическият начин за избор на диня е чрез почукване – по звука. Правилото гласи, че ако бие на кухо, значи динята е узряла. „Има едни петна, които са леко жълти – това показва, че динята е стара. Тя вече е готова за ядене. Има обаче дини с едни по-тъмни петна, които показват, че тя е зелена. Има си тънкости“, обяснява един от продавачите на дини в столицата.
От засаждането до брането на една диня ѝ трябват 100-120 дни, за да узрее. Когато вече са на сергията, купувачите също си имат начини за избиране.
„Обикновено ги почуквам, а и гледам т.нар. дупе на динята да е малко“, твърди един от купувачите на пазара пред камерата на bTV. „Дупето на динята е там, където в началото е бил цветът, а впоследствие се образува дръжката, на която израства плодът. Малкото дупе е знак за узряла диня.“, това е правилото според познавачите.
„Първо трябва да има гланц, после – малко дупе, гледа се и дали дръжката е изсъхнала. Всичко това показва, че е напълно узряла“, обяснява друг продавач на пазара.
Заради топлата пролет, тази година всичко узря по-рано, включително и дините. Дори да я избирате просто на късмет, можете да бъдете сигурни, че която и да купите, ще е узряла.
Прочетете още
- 18:37 Опасност от нови пламъци в Пазарджик! Пожарникари и полиция пазят хората ВИДЕО
- 16:00 От зори: Младежи вандалстват в София, повредиха спирка на градския транспорт СНИМКИ
- 20:09 Пожар гори край пътя между Карлово и село Васил Левски
- 18:00 Асеновградчанка: Дете с тротинетка щеше да стане на кайма на ул. "Съединение"