Забравете за филмите от поредицата "Последен изход", в която главните герои успяват да измамят смъртта, а тя се връща безпощадно за тях след това. Този човек е измамил смъртта цели 7 пъти, накрая печели и огромен джакпот от лотарията.

Това е необикновената история на най-големия късметлия или карък, в зависимост от гледната точка. Това е историята на живота на Фране Селак от Хърватия.

Твърди се, че е преживял влакова катастрофа, самолетна катастрофа и автомобилна катастрофа - и това е само началото на невъзможните му сблъсъци със смъртта.

Ако сте израснали с филми за Арнолд Шварценегер, ще знаете, че нелепите и невъзможни сцени са нещо обичайно. Това е начинът, по който нещата се случват на големия екран. За Селак обаче истината е много по-странна и драматична от всичко, което Холивуд може да измисли. Но каква всъщност е истината?

Селак е роден в Хърватия през 1929 г. Води сравнително обичаен живот като учител по музика, което едва ли е най-опасната и смела професия, докато едно съдбовно пътуване с влак през 1962 г. не поставя началото на невероятна, невъзможна верига от събития.

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.
 
 
 

Публикация, споделена от Advancible (@advancible)

Невъзможната история на Селак започва

Докато пътува по релсите от Сараево до Дубровник, влакът му дерайлира и пада в река. Седемнайсет пътници загиват, съобщава Селак, но той успява да доплува до брега само със счупена ръка и хипотермия. Това разтърсващо събитие е само капка в морето в сравнение с това, което го очаква след това.

Още на следващата година Фране лети от Загреб до Риека. Той разказва, че при инцидент една врата се е отделила от самолета, който се е разбил. Този път деветнадесет души губят живота си, а Селак е намерен в купа сено. Той се събужда в болница, разтреперан и стресиран, но без наранявания. 

На следващо място в списъка е автобусът. През 1966 г. късметлията попада в друг фатален инцидент, когато автобусът, в който се вози, отново пада в река. Имало е четири жертви, но той отново се е отървал почти невредим.

Минават няколко сравнително спокойни години до 1970 г., когато Селак съобщава, че горивният резервоар на колата му се взривил на магистралата. Той едва се спасява с привидно благополучния си живот. През 1973 г. става свидетел на друг странен автомобилен инцидент, когато неизправна горивна помпа пропуска бензин върху автомобила му и хвърля пламъци към него.

Превъртаме няколко десетилетия напред до 1995 г. и той отново влиза в новините, тъй като автобус от Загреб го блъска. На следващата година идва седмата и последна известна катастрофа на безсмъртния мъж: Камион се насочва към неговата Шкода, докато той шофира по планински път. Този епизод завършва с това, че Селак успява да се освободи, само за да гледа с ужас как колата се взривява.

Истината за приказките

Дали Селак е най-нещастният човек в историята на човечеството или всъщност е най-големият късметлия? Това зависи от ситуацията. Дали чашата ви е наполовина празна, или наполовина пълна?

Важно е да запомните, че има някои съмнения относно тези седем отделни твърдения. Самият Селак със сигурност се е погрижил да подчертае драматизма на своята житейска история и възпроизвежда ефекта, който тези инциденти са имали върху него.

"Дойде един етап, в който имах късмета да имам изобщо някакви приятели - каза веднъж той.

"Много от тях спряха да се срещат с мен, казвайки, че имам лоша карма", казва "късметлията".

Но къде започва да се размива границата между невъзможните факти и измислицата?

Вярно е, че липсва официална проверка на някои от тези инциденти (например самолетната катастрофа през 1963 г. и влаковата катастрофа преди нея), както и някои несъответствия в разказите. Независимо дали това се дължи на неспокойни спомени, приказки или нещо друго, може би никога няма да разберем цялата истина за необикновения живот на този човек. Едно нещо обаче е сигурно: има още една невероятна част от пъзела, която никой не може да отрече.

Късметът на Селак се изравнява

В средата на 2000-те години, сякаш за да компенсира ужасната, ужасна сделка, която му е предоставила съдбата, Селак печели от лотарията в Хърватия. Джакпотът му е на стойност около 600 000 паунда. С тази сума той си купува луксозен дом, но през 2010 г. променя мнението си и го продава. Връща се към скромен живот с петата си съпруга, пише vesti.bg.

"Всичко, от което се нуждая на моята възраст, е моята Катарина. Парите не биха променили нищо... когато тя се появи, тогава разбрах, че наистина имам очарователен, благословен живот."

Каквото и да се е случило по пътя, историята на Фране има щастлив край. Той похарчва последната си печалба за операция на тазобедрена става и за храм на Дева Мария в знак на благодарност за късмета си.