Отдавна се смята, че сиренето повишава нивата на холестерола, но кардиолози и диетолози посочват, че чиния със сирене на празничната трапеза не е задължително напълно забранена, съобщава Fox News.
„Традиционно твърдите и отлежали сирена като чедър, пармезан, грюер, както и преработените сирена, се считат за по-неблагоприятни, тъй като съдържат по-високи количества наситени мазнини и натрий“, обяснява д-р Сам Сетарех, директор на отделението по кардиология и сърдечно-съдова хирургия.
Американската сърдечна асоциация препоръчва приемът на наситени мазнини да не надвишава 6% от общия дневен калориен прием.
Въпреки това, изследвания показват, че сиренето влияе на холестерола по различен начин в сравнение с други източници на наситени мазнини, като например маслото, отбелязва Сетарех. Данните сочат, че сиренето повишава нивата на LDL – т.нар. „лош“ холестерол – в значително по-малка степен и дори може да бъде свързано с по-нисък риск от сърдечно-съдови заболявания. Учените предполагат, че това се дължи на специфичната „хранителна матрица“ на сиренето, която съчетава калций, протеини и ферментационни продукти по начин, ограничаващ усвояването на холестерол.
Най-лошите и най-добрите сирена
Ферментиралите сирена като чедър, швейцарско сирене, гауда, пармезан, проволоне, грюер, фета и синьо сирене съдържат и полезни съединения като пробиотици, витамин К2 и други биоактивни вещества. В същото време някои сирена – особено меките, кремообразните или силно преработените продукти като сирена за мазане, дипове и порционни сирена – са по-лесни за прекомерна консумация, особено по време на празници.
„Бри, чедър и американско сирене са сред най-неблагоприятните варианти“, посочва Хамрик.
Твърдите и отлежали сирена като чедър, гауда, пармезан и синьо сирене също са с висока калорийна плътност, което увеличава риска от преяждане, допълва Кезия Джой, регистриран диетолог и нутриционист от Лондон.
В същото време някои сирена могат успешно да се включат в здравословна за сърцето диета. Сред тях експертите посочват извара с 2% масленост, частично обезмаслена моцарела, фета с намалено съдържание на мазнини, рикота, козе сирене и дори настърган пармезан. Те съдържат по-малко наситени мазнини на порция, като същевременно са богати на протеини и калций. Според Хамрик разумната порция сирене е между 28 и 48 грама на хранене.
„Контролирайте порциите, като използвате сиренето по-скоро като добавка, а не като основен елемент на храненето“, съветва тя. „Например, поръсете салатите с настърган пармезан или добавете малко количество към зеленчукови ястия.“ Тя препоръчва още балансиране на менюто с пълнозърнести храни, ядки, плодове и зеленчуци, богати на фибри.
„Избирайте варианти с по-ниско съдържание на натрий и ги комбинирайте с храни, богати на калий, като ябълки, за да се неутрализира ефектът на солта“, допълва тя. „Ориентирайте се към нискомаслена извара, частично обезмаслена моцарела или фета с намалено съдържание на мазнини.“
Сетарех подчертава, че е по-важно да се обръща внимание на качеството на продукта, степента на преработка и съдържанието на натрий, особено при хора с високо кръвно налягане, отколкото да се фиксира човек единствено върху количеството мазнини.
„Сиренето може да намери място в здравословна за сърцето диета, дори по време на празниците, стига да се консумира умерено и като част от балансиран и минимално преработен хранителен режим“, заключава той.
Превод: GlasNews.bg