В ранна възраст може да ни е трудно да останем фокусирани върху едно нещо, но сега учените са открили, че само един вид храна може значително да подобри функционирането на детския мозък, позволявайки му да се справят по-добре с решаването на проблеми, както и с по-добре запомняне данни и поддържане на вниманието.

Според докторантката по невробиология на Университета на Илинойс Айла Бристина, тя и нейните колеги са открили, че съставка, открита в определен вид храна, изглежда е свързана с подобрено здраве на мозъка при деца в училищна възраст, пише Express. Резултатите от ново проучване показват, че децата, които консумират соеви продукти, показват подобрения в когнитивните способности като памет и решаване на проблеми. Учените смятат, че цялата работа е в наличието на изофлавони в този вид продукти.

Имайте предвид, че изофлавоните са естествени съединения, открити в растения като соята. 128 деца на възраст от 7 до 13 години взеха участие в новата разработка на Бристина и нейния екип. Екипът сравнява диетите на получателите с когнитивните им способности, използвайки различни тестове, включително измерване на вниманието, скоростта и записите на мозъчните вълни на децата.

Никое предишно проучване не е изследвало връзката между соевите изофлавони и когнитивното представяне при деца, използващи ЕЕГ и подобни методи за записване на електрическа активност в мозъка, каза Бристина.

Резултатите от проучването показват, че децата, които редовно консумират соеви продукти, могат да се концентрират по-дълго и да обработват информация по-бързо. Екипът отбелязва, че приемът на соя сред реципиентите варира от 0 до 35 mg/ден. За сравнение, порция от 8 течни унции соево мляко съдържа около 28 mg изофлавони, порция тофу съдържа около 35 mg, а приготвеното на пара едамаме съдържа около 18 mg изофлавони.

Бристина отбелязва, че тя и нейните колеги вече са преминали към клинични изпитвания, за да разберат по-добре връзката между консумацията на соя и когнитивните резултати. Освен всичко друго, учените планират да научат повече за това как консумацията на соя влияе върху половите хормони, метаболитното здраве и здравето на червата при децата.

Учените са съставили и списък на соевите продукти, които трябва да бъдат включени в диетата на децата:

  • тофу;
  • едамаме;
  • соево мляко;
  • Темпе - ферментирал соев продукт;
  • мисо;
  • соево кисело мляко;
  • соев протеин;
  • соево брашно;
  • Соево месо;
  • натто - ферментирала соя.