Пастетите са лесни за приготвяне и вървят добре с хляб на закуска в неделния ден. Можете да направите пастет само от черен дроб, но ако добавите пилешко месо, ще видите, че е много по-вкусно. Предлагаме ви тази рецепта за домашен полишки пастет, който няма да ви остави равнодушни: 

Съставки:

500 г пилешки черен дроб;
1 пилешко филе;
2 пилешки бутчета;
1 среден морков;
1 глава лук;
150 г масло;
50-70 мл сметана;
2 с.л. коняк/уиски;
2 с.л.  захар;
две яйца;
сол, черен пипер.

Сварете пилешкото филе и бутчетата в подсолена вода с подправките и морковите. Запазете бульона; ще ви трябва за други рецепти, така че можете дори да го замразите. Извадете месото и морковите и охладете.

Лукът се нарязва на кубчета и се запържва леко в маслото. Добавете дробчетата и ги запържете от двете страни. Подправете със сол и черен пипер. 2 минути преди готвене поръсете черния дроб със захар и залейте с алкохол. Гответе, докато алкохолът се изпари и остане само ароматът на коняк или уиски.

Нарежете сварените бутчета, гърди, моркови и дробчета на ситно. Поставете всичко в купа на блендер заедно с разтопеното масло и разбийте до гладкост. Накрая се добавя сметаната, може дори 100 мл, съветват от Gorenje. Сметаната и маслото придават на пастета лек кремообразен вкус. Домашният пастет е готов.

Да ви е вкусно!