Учените са провели стотици изследвания, показващи как някои напитки и храни влияят на тялото ни. В края на тригодишно проучване учените стигнаха до извода, че само две чаши чай на ден са от голяма полза за тялото ни.
В новото проучване учените се фокусираха върху изучаването на това как антиоксидантите, известни също като флаваноли, влияят на тялото ни, когато се консумират ежедневно, пише Mirror. Изследователите са проучили как тези антиоксиданти, открити в много зеленчуци, плодове, горски плодове, чай и вино, влияят върху паметта на повече от 3500 здрави хора над 60-годишна възраст.
Резултатите от проучването показват, че те са в състояние да увеличат силата на мозъка ни, както и да защитят паметта с напредване на възрастта. Така учените стигнаха до извода, че използването на тези продукти може да защити паметта ни с възрастта.
Друга група реципиенти получавала 500 mg флавиноли на ден, което отговаря само на две чаши чай на ден. Междувременно друга изследователска група взе плацебо. Проучването продължи три години, през които на получателите бяха дадени задачи за припомняне на думи, за да тестват паметта си.
Резултатите от проучването показват, че тези, които усвояват флавинол, са средно с 10,5% по-добри при изпълнение на задачите, а тези, които започват с най-ниския прием в общата диета, увеличават скоростта си с 16%.
Според съавтора на изследването проф. Гюнтер Кунле от университета в Рединг, "пиенето на чай е най-лесният начин да увеличите приема на флавоноли." Нещо повече, изследователите установиха, че ефектът се запазва независимо от това дали получателите предпочитат бял (с мляко) или черен чай.
Изследователите също установиха, че пиенето на две чаши чай на ден помага за защитата на жизненоважни органи с напредване на възрастта.
В същото време д-р Скот Смол от Колумбийския университет отбелязва, че загубата на паметта, свързана с възрастта, варира от човек на човек. Той предположи, че това се дължи на разликите в приема на флаванол и следователно вероятно можем да видим драматично подобрение на паметта при хора, които попълват запасите си от тази аминокиселина на 40-те и 50-те години.
В по-ранно проучване изследователи от университета в Шефилд откриха през 2003 г., че зеленият чай съдържа две съединения, които могат да помогнат за предотвратяване на остеоартрит.
Превод: GlasNews
Феодосия 17:09, 21.06.2023
В крайна сметка, какво точно е наименованието на ,,ТАЗИ НАПИТКА" ... или може би се пази в тайна?