Проучване на GLAMI сочи, че 30% от българите са по-чувствителни към формата на тялото си през летните месеци. На този фон, 56% от сънародниците ни имат едно и също отношение към тялото си през цялата година, без значение от сезона.

Над 6600 пълнолетни българи са взели участие в проучването.

22% от анкетираните заявяват, че се чувстват уверени и спокойни от външния си вид. От друга страна обаче 34% признават, че изпитват известни несигурност, въпреки че цялостно се чувстват добре в кожата си. 21 на сто от хората имат негативно отношение към тялото си, а 7% не са не се чувстват добре с него си през лятото.

На въпроса: „Чувствал/а ли си някога натиск да промениш тялото си в подготовка за летния сезон?“ значителна част от анкетираните – 48%, реагират положително. Интересното е, че също толкова хора казват точно обратното и отричат да са усещали подобен натиск. 26% от анкетираните споделят, че са избягвали да ходят на плаж или да участват в летни дейности на открито, защото се притесняват от тялото си в по-летни дрехи. 

19% от българите смятат, че "плюс сайз" хората трябва да бъдат по-загънати на плажа или на басейна. 16% смятат същото за възрастните хора. 66% обаче смятат, че не трябва да се прави разграничения въз основа на външен вид. Не така мислят 10-те процента от анкетираните, които мислят, че хората с кожни несъвършенства и увреждания също следва да са по-скромни, когато показват тялото си.

Стереотипите все пак влияят върху 17% от българите, които признават, че се чувстват ограничени от обществените норми за облекло според годините. 58% от тях избягват тесни кройки, 34% носят по-дълги и широки дрехи, отколкото им се иска, а 15% избягват ярките цветове, пишат bTV.

Снимка: iStock