Когато сте гладни и апетитът ви е голям, може да ви се иска да хапнете първото нещо, което видите в кухнята. Това често се случва сутрин, след събуждане, или след дълъг и натоварен ден, когато просто не сте имали време за хранене.

Въпреки това, някои храни и напитки могат да раздразнят стомаха, особено ако имате чувствителен стомашно-чревен тракт, пише Realsimple.

Според изданието, има осем вида храни и напитки, които е препоръчително да се избягват на празен стомах.

1. Кафе

Избягвайте да пиете силно черно кафе веднага след събуждане сутрин. Тази напитка може да бъде вредна на празен стомах. Това е така, защото кофеинът стимулира отделянето на гастрин, хормон, който отделя стомашна киселина. Този ефект може да доведе до симптоми на рефлукс: подуване на корема, гадене и повръщане.

„Кофеинът също така отваря долния езофагеален сфинктер – мускулната клапа между хранопровода и стомаха. Това може да доведе до връщане на стомашното съдържимо (включително стомашната киселина) обратно в хранопровода, което допълнително допринася за рефлукса“, обясни д-р Робин Чуткан.

Според нея кофеинът може да има тези ефекти, независимо дали стомахът ви е празен или не. Но ако не сте яли нищо, страничните ефекти може да са по-дразнещи. За да избегнете стомашни проблеми, регистрираният диетолог Йохана Салазар препоръчва да се яде нещо с високо съдържание на протеини или мазнини, преди да се пие кафе, като например твърдо сварено яйце или няколко супени лъжици ядково масло. Това ще улесни стомаха ви да понесе кафето и ще намали всички неприятни странични ефекти.

2. Пикантни храни

Дали пикантните храни дразнят стомаха ви зависи от това дали сте свикнали с тях, отбеляза д-р Чаткан. Ако не сте свикнали с пикантни храни, те могат да причинят храносмилателни проблеми на празен стомах.

Повечето пикантни храни съдържат капсаицин, вещество, което се свързва с рецептори в стомашно-чревния тракт, обясни гастроентерологът Майкъл Шопис. Тялото възприема това като заплаха и се опитва бързо да се „отърве“ от дразнителя, като увеличава производството на слуз и ускорява храносмилането. Това може да доведе до коремна болка и диария.

3. Сладкиши

„Консумацията на сладки храни на празен стомах може да доведе до по-бърз скок в нивата на инсулина и кръвната захар, което често води до „срив“ скоро след това“, обяснява д-р Чуткан. За да предотвратите това, първо консумирайте храни с високо съдържание на фибри. Фибрите ще забавят усвояването на захарта, като по този начин ще подпомогнат по-бавното покачване на кръвната захар, отбелязва д-р Чуткан. 

„Сладките храни също могат да причинят диария, ако се консумират на празен стомах“, казва д-р Чуткан. Това се случва, когато електролитите и течностите се изтеглят от кръвния поток и попадат в червата, което е опит на храносмилателния ви тракт да балансира високата концентрация на захар, обяснява тя. Резултатът е редки и воднисти изпражнения, които могат да бъдат изключително неприятни.

4. Чайове с кофеин

Подобно на кафето, кофеиновите чайове могат да раздразнят празния стомах и да повишат киселинността, причинявайки симптоми на рефлукс.

Това най-често се отнася за черния чай, който съдържа повече кофеин.

Зеленият чай , който има малко по-малко кофеин, също може да предизвика стомашно-чревни симптоми, макар и в по-малка степен, според д-р Чуткан.

Безкофеиновите билкови чайове обикновено са безопасни за празен стомах.

5. Кисело мляко

Киселото мляко е полезно за червата благодарение на пробиотиците и млечната киселина, които съдържа. Според Шопис обаче някои хора са чувствителни към тази киселина. В този случай консумацията на кисело мляко на гладно може да повиши киселинността и да причини неприятни симптоми, както и да унищожи някои полезни бактерии.

„По-добре е киселото мляко да се яде на пълен стомах, за да може част от млечната киселина да се абсорбира и да не се унищожат някои от тези полезни компоненти“, добави той.

6. Газирани напитки

Газираните напитки могат да причинят оригване, подуване на корема и дискомфорт, особено на празен стомах.

„Мехурчетата въглероден диоксид от газираните напитки могат да създадат значително налягане в стомаха, причинявайки дискомфорт и оригване. Карбонизацията може също да доведе до отваряне на нитроендокринната жлеза, което води до симптоми на рефлукс“, казва Чаткан.

Освен това, сладките газирани напитки повишават нивата на кръвната захар, което според Салазар може да доведе до енергиен срив.

7. Мазни пържени храни

Пържените картофи, пърженото пиле или лучени кръгчета съдържат много мазнини, чието смилане отнема много време. Това кара храната да се задържа по-дълго в стомаха и стимулира прекомерното производство на киселина, което може да доведе до болка и дискомфорт.

„За да намалите тези ефекти, можете да комбинирате мазни храни с всякакви въглехидрати, като ориз, хляб, картофи и други нишестени зеленчуци, които действат като буфер“, казва Шопис. 

Тези храни абсорбират излишната киселинност, казва той, като потенциално предотвратяват стомашно-чревните странични ефекти, които могат да възникнат от консумацията на мазни пържени храни.

8. Цитрусови плодове и сокове от тях

Грейпфрутът, портокалите и техните сокове са популярни храни за закуска, но на празен стомах те могат да раздразнят стомашната лигавица поради киселинното си съдържание. Това важи особено за хора с чувствително храносмилане или склонност към киселини.

За да се намали дискомфортът, Шопис препоръчва консумацията на цитрусови плодове заедно с богати на въглехидрати храни, които „омекотяват“ ефектите на киселината.

Превод: GlasNews.bg