Бобовите култури могат да станат полезна алтернатива на месото, посочват диетолози от Университета „Пенсилвания“, цитирани от „Медикъл Експрес“.
Експертите отбелязват, че бобът, лещата, нахутът и грахът съдържат белтъчини, които не отстъпват на тези в месото, предава БНР.
Освен това редовната употреба на бобови култури намалява риска от развитие на сърдечни заболявания и стабилизира нивото на холестерол в кръвта.
„Добавете малко нахут в салатата. Използвайте бобови за гарнитура вместо картофи и ориз. Използвайте ги и като основно ястие вместо месо“, съветва проф. Пени Крис-Етъртън, съавтор на изследването.
„За тези, които не искат да ядат месо, бих препоръчала бобови култури, които се готвят по здравословен начин вместо заместители на месото на растителна основа“, подчертава тя.
Прочетете още
- 20:42 Два счупени световни рекорда - Карлос Насар с безупречно представяне в Кишинев!
- 16:11 Великден в писма: Какво бих казал на себе си в мълчаливата събота
- 15:00 Великденски "поздрав": Замериха кола с яйца в Ямбол СНИМКА
- 19:00 55 предписания са били игнорирани в ОПУ - Смолян, бебето плати с живота си