Една майка разкри причината, поради която е забранила на петгодишното си дете да използва един много специфичен предмет, твърдейки, че той е направил огромна разлика в нейното поведение, въображение и настроение.

„Това е таблета на моята петгодишна дъщеря, тя не го е ползвала вече три седмици“, обясни родителят, който се нарича Света на Никол в социалните мрежи. „И така, ще ви кажа разликите, които забелязахме“, продължава тя.

Първо, Никол твърди, че „пристрастяването“ на дъщеря й към технологиите вече е „напълно изчезнало“ и тя вече не иска да използва своя iPad веднага като се събуди или щом се прибере от училище. Никол казва: „Това доказва, че определено има пристрастяване и вид жажда да искаш да използваш устройство, винаги когато имаш възможност. Нейното въображение се разви много повече, тя си играе с играчки и използва въображението си, задава много въпроси и учи много повече у дома, отколкото беше преди.“

Освен таблета, Никол забранява и YouTube, вярвайки, че това е насърчило дъщеря й да бъде по-спокойна. „Тя вече прави това, което й се каже."

Забраната на майката идва две години след като тревожно проучване установи връзка между прекомерната употреба на технологии при децата и появата на обсесивно-компулсивно разстройствo при юноши. Друго проучване потвърждава, че използването на технология за успокояване на малки деца може всъщност да попречи на емоционалния им контрол, влошавайки вероятността от по-екстремни избухвания и взривове.

"Определено ви призовавам да направите същото, но това не означава, че дъщеря ми никога повече няма да получи достъп до екраните", завършва Никол.