Трандиозна Синя суперлуна можеше да се наблюдава през изминалата нощ. От София до Сеул, Луната бе с 14% по-голяма и с 30% по-ярка от обикновено.

Това е първата от четирите суперлуни за 2024 година. Следващите три поредни суперлуни ще са на 17 септември, 17 октомври и 15 ноември. Най-близката суперлуна ще е тази през октомври. След това няма да видим друга Синя суперлуна (според сезонното определение) до 20 август 2032 година.

Терминът „суперлуна“ е въведен през 1979 година от американския астроном Ричард Нол за обозначаване на явление, „което се случва, когато Луната е на 90% от най-близкото си приближаване до Земята“. Това е така, защото Луната, като естествен спътник на Земята, следва траекторията на елипса в пространството. На разстояние около 363 000 км от Земята Луната изглежда с 14% по-голяма и с 30% по-ярка от обикновено. Според НАСА тези луни „са най-големите и най-ярките пълнолуния през годината“.

Но това, което отличава тази суперлуна от останалите, е, че тя е „синя“. Е, не съвсем: „Синя луна е израз, използван за обозначаване на пълнолуние, наблюдавано два пъти в един и същи месец“, обясняват от НАСА.