На всички ни е ясно, че туршията е класиката на мезето. И понеже гръцките ни братя ни цакат с PCR-и и други бумащини, и като гледаме тази година гръцкото море ще си остане мираж за нас, Ви предлагаме едно мезе за… приятели – туршия с патладжан, за да не си припомните вкусовете на средиземноморието.

Нова секира за туристите в Гърция от утре!

Необходими продукти:

чушки - 2 кг червени

чушки - 2 кг зелени

патладжани - 2 кг

За саламурата:

чесън - 2 глави, магданоз - 2 връзки, олио - 1 ч.ч., захар - 200 г, оцет - 100 мл, зехтин - за доливане

Начин на приготвяне: Изпечете чушките и патладжаните, задушете ги за кратко в найлонов плик и ги обелете. Нарежете ги на парчета и ги сложете в дълбок съд.

Пресовайте чесъна, магданоза нарежете на ситно. Смесете ги и добавете останалите продукти. Разбъркайте добре и залейте печените зеленчуци.

Може да се консумира веднага, а може и в буркани - за зимнина. Да ви е сладко!