Допаминът е хормон на доброто настроение, който действа като невротрансмитер и играе ключова роля в мозъчната функция. Можете да повишите нивата на допамин естествено, като консумирате храни, богати на този хормон. 

Допаминът се освобождава от допаминергичните неврони, разположени в средния мозък. Тези неврони, макар и малко на брой, играят важна роля в настроението, пристрастяването, възнаграждението и стреса, пише Stylecraze. Той също така играе важна роля в ученето, мотивацията, вземането на решения и работната памет. Учените смятат, че дефицитът на допамин може да бъде една от причините за заболявания като разстройство с дефицит на вниманието, болест на Паркинсон. Въз основа на това става ясно, че допаминът е изключително важен за здравето на мозъка, така че трябва да се внимава да се повиши нивото на този хормон в тялото.

Млечни продукти

цял екран
Снимка: Freepik

Редовната консумация на млечни продукти като сирене, мляко, кисело мляко може да повиши нивата на допамин в тялото. Например сиренето съдържа терамин, който се превръща в допамин в тялото ни. А киселото мляко, съдържащо пробиотици, също влияе върху нивата на допамин в тялото.

Ядки

цял екран
Снимка: Pixabay

Ядките са с високо съдържание на витамин B6, който помага за производството на допамин. Най-много витамин В6 има в орехите и лешниците. Освен това орехите съдържат омега-3 мастни киселини, които са отговорни за модулирането на нивата на допамин. Бадемите и орехите са отлични източници на фолиева киселина, която насърчава производството на допамин.

Черен шоколад

цял екран
Снимка: Freepik

Многобройни изследвания доказват, че черният шоколад може да взаимодейства с определени невротрансмитери, включително допамин. Допаминът се освобождава след консумация на черен шоколад и предизвиква приятно сетивно изживяване.

Плодове и зеленчуци

цял екран
Снимка: Gettyimages

Учените са установили, че бананите съдържат високи нива на допамин. Също така висока концентрация на допамин се открива в авокадо, портокали, ябълки, грах, домати и патладжани.

Изследванията показват, че зеленчуците и плодовете съдържат други вещества в допълнение към антиоксидантите, които помагат за освобождаването на допамин.

Кафе

цял екран
Снимка: Getty Images

Подобно на повечето храни, насърчаващи събуждането, кофеинът засилва допаминовата сигнализация в мозъка. Основните цели на кофеина са аденозиновите рецептори, мозъчен химикал, който потиска мозъчната активност. Кофеинът в кафето действа върху тези рецептори и задейства верига от събития, които в крайна сметка засягат нивата на допамин и активират области от мозъка, свързани с удоволствието и мисълта.