Ивайло Спасов е новият MasterChef на България! В оспорвано готвене с другите двама финалисти - Виолина и Димитър, копирайтърът от Кърджали надделя и вдигна почетната статуетка.

В последната за сезона кулинарна битка казан дибито на Ивайло победи шоколадовия мус на Виолина и това донесе титлата и 100 000 лв. на 37-годишния баща на малък син.

"MasterChef" беше едно неочаквано за мен приключение, защото не се записах сам за него, имах колебание дали да се пусна въобще в играта", сподели Ивайло.

Тазгодишният кулинарен шампион работи като копирайтър, пише за музика и кулинария, организира партита. Разглежда храната като културен феномен, защото тя може да променя съдби, да учи на дисциплина и самоконтрол.

Роден е и е израснал в Кърджали. Баба му и дядо му са тракийски бежанци и покрай тях е опознал близкоизточните вкусове и продукти като нахут, тахан, трахана. Прекарал е две години в Берлин, където се е вдъхновил от интернационалната кухня.

И до днес се определя като кулинарен авантюрист - обожава да се разхожда из уличките до столичния Женски пазар и да опитва street food.

Мечтае си да има собствено местенце за улична храна, където да предлага сочно и добре овкусено месо, хляб и туршии, "които те карат да слюноотделяш".