Ориенталският стършел (Vespa orientalis) не трябва да се тревожи за назначаването на определен водач по време на нощна разходка с оси или за възстановяване от махмурлук сутрин. Ново проучване го идентифицира като единственото животно, за което знаем, че не може да се напие от алкохол.
Не е тайна, че осите естествено консумират етанол, който ни прави пияни - но в техния случай той е част от диета, която включва нектар и плодове. В ново проучване екип от университета в Тел Авив в Израел се фокусира върху изучаването на източните стършели, за да разбере как етанолът влияе на осите, пише Science Alert.
В експеримента, след хранене на насекомите с разтвор на захароза с концентрация на етанол до 80%, изследователите не наблюдават неблагоприятни ефекти върху продължителността на живота или поведението на стършелите, включително способността им да строят гнезда.
Учените са използвали въглеродно изотопно маркиране на алкохол, което им позволява да картографират промените в съединението, докато веществото се обработва в телата им. Според съавтора на изследването, зоолога София Бушебти, докато алкохолът се метаболизира, той се разпада на въглероден диоксид, който се издишва.
По време на изследването учените измерват количеството освободен белязан въглероден диоксид - в резултат те успяха да преценят скоростта, с която алкохолът се разгражда в телата на стършелите. Метаболизмът на стършелите преработва алкохола два пъти по-бързо, разграждайки го, преди да може да ги накара да покажат признаци на интоксикация.
Авторите на изследването смятат, че това поведение може да се дължи на факта, че източните стършели имат множество копия на гена за алкохолна дехидрогеназа, който произвежда ензим, който разгражда алкохола.
Учените също така откриха, че насекомите имат интересна история на съвместна еволюция с дрожди, пренасяйки бирена мая (Saccharomyces cerevisiae) в храносмилателната си система, преди да я предадат на плодовете. Предполага се, че именно бирената мая вероятно би могла да осигури на стършелите допълнителен еволюционен стимул да развият толерантност към това вещество.
Според Бушебти той и колегите му са били доста изненадани да забележат колко бързо стършелите са успели да преработят алкохола. Обърнете внимание, че стършелите не са единствените, които могат да се справят с пиенето; например перестата тупая (Ptilocercus lowii) също е способна да направи нещо подобно, но само до определени концентрации. За съжаление, резултатите показаха, че високите концентрации на етанол ще доведат до силни негативни последици, които ще се проявят доста бързо.
Авторите на изследването отбелязват, че тяхната работа всъщност е важна не само за биологията и разбирането на сложните механизми на животинското царство, но също така може да бъде полезна като модели за изучаване на консумацията на алкохол и толерантността при хората.
Моа 10:30, 12.11.2024
Това ли изследват, докато се целят с ракети?!