Подготвили сме за вас изпитана рецепта за празнична погача, с която да зарадвате вашето семейство и приятели за Коледа.

Необходими продукти:
20 гр. прасна мая 1/2 кубче
250 мл. леко топло, прясно мляко или вода
1с. л. захар
2 бр. яйца (1 жълтък за намазване)
1 с. л. сол
30 мл. олио
50 гр. кисело мляко
670 гр. брашно

За оформяне:
60 гр. масло
За намазване:
1 бр. жълтък
1 с. л. прясно мляко
За поръсване:
сусам

Начин на приготвяне на тестото:
Разтваряме маята със захарта в леко затоплено мляко или вода с малко брашно, да стане на каша. Покриваме маята. Оставяме я да шупне. В голяма тава слагаме част от брашното, солта, останалото прясно мляко, яйцето и белтъка, втасалата мая, киселото мляко, олиото и разбъркваме. Когато се събере тестото на топка доомесваме на плота, като постепенно добавяме по малко брашно
докато престане да лепне. Тестото трябва да е меко и еластично. Намазваме купата с малко олио и тестото и покриваме да втаса.
Ако е удвоило обема си, е готово за оформяне. Подготвяме тава с диаметър
25 см покрита хартия за печене. Намазваме дъното и стените. Аз използвах
форма за торта. Разделяме тестото на 2 топки по 170 гр. и 8 топчета по 0,95 гр.
Загряваме маслото докато се разтопи.

Постна содена питка с паричка за Бъдни вечер по изпитана рецепта


Всяко от осемте топки разточваме и намазваме с масло, навиваме на руло и
го връзваме на възел. Осемте възелчета се подреждат по края на тавата като оставяме място за втасване, по- навътре от бордюра. Една от големите топки, разделяме на 4 части. Всяка разточваме и
мажем с разтопено масло без последната.
Нареждаме ги една върху друга, образува се една кора. Разрязваме на 8 триъгълника. На всеки триъгълник правим процеп от върха до основата, не до краищата. Промушваме върха през процепа на триъгълника и го изваждаме през върха.
Притискаме в основата и се получава като листо. Всяко листо го слагаме с основата
към бордюра между всяко възелче. В средата поставяме другата топка тесто.
Покриваме погачата и оставяме да втаса.
Намазваме питката с жълтък и 1 с. л. прясно мляко. Поръсваме със сусам. Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса само отдолу до златист цвят. Проверяваме с дървено шишче, ако излезе
чист, е готова. Намазваме я с масло и покриваме с кърпа да омекне.
Да ви е сладко! Весели празници!

Бъдни вечер - какво се прави на този ден