В Обединеното кралство се подготвя за издаване оригинална книга, написана от гледната точка на любимото корги на покойната кралица Елизабет II, пише Daily Mail .

Това е нещо като традиция. В края на краищата през 1910 г. е публикувана книга, наречена "Къде е шефът?", За която се твърди, че е написана от 12-годишния фокстериер на покойния крал Едуард VII, по прякор Цезар.

Негов автор е Ърнест Ходър-Уилямс, който ръководи едно от най-мощните издателства в Едуардска Англия, Hodder & Stoughton. Той присъства на погребението на краля и, впечатлен от гледката на тъжния Цезар, копнеещ за своя господар, краля, написа кратка творба, за да зарадва жена си Етел. Не отне много време: на погребението на крал Едуард издателят се простуди и пише, докато е на легло.

Когато Ърнест се възстанови, той отпечата само четири копия на "Къде е шефът?". Той даде един на съпругата си, която беше много трогната, два даде на приятели, а четвъртият изпрати в Бъкингамския дворец с бележка, че е предназначен за вдовицата на краля, кралица Александра.

Ърнест получи неочакван отговор. В двореца от него се изисква да разкрие източниците си, градинар от Сандрингам е заподозрян в изтичане на информация, но Ърнест настоява, че сам е написал книгата.

В книгата "Къде е шефът?" има много интересни подробности, включително спомени от едно пътуване до Биариц, когато Цезар лаел френски пудел, а неговият господар, кралят, го упрекна нежно, казвайки: „Какъв типичен англичанин си, Цезаре, лай го и не ходи с такъв важен поглед, сякаш целият този свят съществува само за теб.

Приятели на издателя, след като прочели книгата, оценили както нейния тънък хумор и ироничен стил на разказване, така и факта, че е написана от гледна точка на куче. Така те насърчили Ърнест да разшири тиража. Той отпечатал още 500 копия, които се разпродали почти за една нощ. За Коледа 1910 г. книгата "Къде е шефът?" препечатана вече 15 пъти, продадени са над 150 000 копия.

В крайна сметка Бъкингамският дворец се примири с популярността на книгата и издателят получи писмо от личния секретар на кралица Александра, Шарлот Нолис, в което тя му благодари за стимулирането на обществения интерес и го увери, че е възпроизвел скръбта на фокстериера на Цезар с удивителна точност.

Едуард VII, крал Едуард VII, фокстериер Цезар, любимото куче на краляцял екран
Едуард VII с любимия си фокстериер на име Цезар Снимка: Getty Images

При завръщането си в Сандрингам (любимата резиденция на покойния крал), малкият фокстериер наистина броди из голямата къща в отчаяно търсене на своя кралски господар.

Говори се, че след смъртта на крал Едуард VII, неговата дългогодишна любовница Алис Кепел (прабаба на Камила, съпругата на краля) попитала кралица Александра какво ще стане с Цезар.

А кралицата, въпреки че не обичала много фокстериера, го оставила в двореца и до смъртта си през 1914 г. той носел нашийник с надпис: „Аз съм Цезар. Аз принадлежа на краля“.

Неговата фигурка, поръчана от Едуард от Фаберже, все още се съхранява в Кралската колекция.

Нова книга, наречена Where's the Mistress?, е написана от потомъка на Ърнест Ходър-Уилямс, Джейми Ходър-Уилямс.

Историята е разказана от гледната точка на любимото корги на кралица Елизабет, по прякор Муик. Той е даден на майка му от принц Андрю след смъртта на принц Филип и тя го е кръстила на езерото Лох Муик близо до любимата си резиденция Балморал.

Сега Муик със своя приятел, по прякор Санди, живее в имението на принц Андрю и бившата му съпруга Сара Фъргюсън.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Sarah Ferguson (@sarahferguson15)

Вече е известно, че в книгата, която разказва за емоциите на куче, чийто собственик е починал, има редове: "Къде е тя? На мекия зелен диван, който обикновено споделяме след вечеря, когато и двамата сме уморени."

Припомняме, че по време на погребението на кралица Елизабет служителите на двореца доведоха коргито Санди и Муик, за да се сбогуват със своята стопанка. Снимката на две кучета, застанали край пътя, по който се движеше катафалката, трогна феновете на покойния монарх по света.

Превод: GlasNews