Гъбеното кафе се превръща в истински хит във Великобритания, предлагайки по-здравословна алтернатива на традиционното кафе. С по-ниско съдържание на кофеин, но с ободряващ ефект благодарение на лечебните гъби, напитката обещава повече енергия и по-добра концентрация, като в същото време запазва познатия вкус на еспресо.

То се приготвя като всяко друго разтворимо кафе – слагате лъжичка от сместа и заливате с гореща вода. Освен екстракт от сушени гъби, съдържа кардамон, ванилия и традиционно кафе, но в по-малко количество. По този начин приемът на кофеин намалява, но ободряващият ефект се запазва благодарение на гъбите.

Гъбеното кафе не се прави от продаваните в магазините гъби или от тези, които берем в гората. В него се влагат т.нар. лечебни гъби или адаптогени, използвани от стотици години в страни като Япония и Китай за облекчаване на различни здравословни състояния.

„Проучвания показват, че гъбеното кафе дава енергия, помага ви да се концентрирате и подсилва мозъчната дейност. Тази напитка поддържа когнитивната ни функция през целия ден, а пък самото кафе, което поемате с нея, ви дава този първи тласък сутрин, който ще ви разсъни и изкара от вкъщи. Ако пиете гъбено кафе всеки ден, ще имате повече енергия и по-добра когнитивна функция. То ще ви помага през цялото време, дори когато ефектът от кофеина отшуми“, каза за Нова Мей Рултън-Бест, продавачка.

В биомагазина, в който тя работи, продажбите на гъбено кафе растат, тъй като се смята за по-здравословен заместител на традиционното кафе.

„Популярността на гъбеното кафе наистина нарасна лавинообразно. Всичко започна от аматьори-миколози, чиито проучвания намериха признание и в научната общност. Те откриха невероятната лечебна сила на гъбите и самите те станаха доста известни, като много хора започнаха да се вслушват в тях. Впоследствие бяха проведени много повече изследвания върху древни гъби, използвани от десетилетия, за да се стигне до тази популярност. Сега може да се каже, че гъбите са търсени навсякъде и всеки знае за лечебните им свойства“, добави Мей Рултън-Бест.

Продажбите на продукти с лечебни гъби са скочили със 70% през последните години във Великобритания.

„Избягваме думата ‘лекува’, тъй като за много медицински средства няма достатъчно научни доказателства, които да ни позволят да използваме такава силна дума. Има обаче достатъчно данни, че гъбите могат да помогнат при определени здравословни проблеми и мисля, че хората идват тук с надеждата да ги облекчат. Определено съм чувала от клиенти, че гъбите са им помагали да се чувстват по-добре“, коментира още тя.

Макар да са доста по-скъпи от традиционните разтворими кафета, в Англия вече се продават десетки видове гъбено кафе.

„Вкусът прилича много на този на еспресото, с изключение на факта, че производителите добавят подправки като канела, за да подсилят аромата на гъбеното кафе и да го направят още по-вкусно. Аз лично не мисля, че можеш да усетиш, че в напитката има гъби, но определено ще забележиш разликата с чистото кафе заради другите аромати, които добавят – вероятно, за да променят вкуса и да са сигурни, че гъбите не доминират“, уточни Мей Рултън-Бест.

Снимка: Getty Images