Повечето хора започват сутринта си с чаша кафе и това не е изненадващо, тъй като тази напитка се смята за мощен стимулант и помага да се започне ден, пълен с енергия и бодрост. Твърди се също, че кафето помага да отслабнете и някои проучвания подкрепят това.

Основната активна съставка, отговорна за загубата на тегло, е кофеинът, който стимулира метаболизма и по този начин засилва изгарянето на мазнините. Кофеинът може също да увеличи метаболизма в покой с 3-11%, което може да накара тялото да гори повече калории. Според Augsburger Allgemeine кофеинът може също така да стимулира освобождаването на мастни киселини от мастната тъкан, пише Kukksi.

Но не всяко кафе е създадено еднакво – за да отслабнете наистина с кофеин, е важно да следвате няколко правила, които да ви помогнат да постигнете максимални ползи.

Изберете правилното времеЦял екран

Всичко зависи от това кога точно ще консумирате кофеиновата напитка – като най-добре е да го правите преди тренировка. Пиенето на кафе преди физическа активност може да подобри спортните постижения и да ви помогне да изгорите повече калории.

Пийте кафе без добавки

Някои хора пият кафе с мляко, сметана или захар и това, разбира се, няма положителен ефект върху загубата на тегло. Напротив, можете да качите още повече, особено ако обичате да пиете кафе със захар. За да отслабнете, определено трябва да пиете само черно кафе, без никакви добавки.

Комбинирайте кафето с балансирана диетаЦял екран

Трябва да следите енергийния си баланс, тъй като е важно да изгаряте повече калории, отколкото консумирате, за да отслабнете. Само кафето няма да ви помогне да свалите излишните килограми, но в комбинация с балансирана диета и упражнения, кафето лесно ще има най-голям ефект върху загубата на тегло.

Остава обаче въпросът дали тези ефекти от кофеина ще продължат в дългосрочен план. Според по-старо проучване от университета в Тюбинген е възможно хората да развият толерантност към ефектите на кофеина. Съответно ефектът на кафето върху загубата на тегло в дългосрочен план намалява и вече не дава желания ефект.

Също така многократно се твърди, че кафето може да ви помогне да се отървете от мазнините по корема, но това все още не е доказано от научни изследвания. Не бива обаче да прекалявате с кафето – за възрастен човек оптимално е около три-четири чаши на ден.