По целия свят огромна армия от фенове на напитката, направена от кафе на зърна, постоянно спорят за това как да пиете кафе правилно. Някои твърдят, че захарта убива вкуса на кафето, докато други казват, че неподсладената напитка е твърде горчива. Но днес едва ли някой би оспорил, че прекомерната консумация на бяла захар е вредна за здравето. 

Какво трябва да направят тези, които държат да не консумират захар, но не могат да пият неподсладено кафе? Изданието Ukr.Media говори за естествените здравословни подсладители.

Много естествени храни са естествено сладки. Някои от тях са перфектни като ароматизираща добавка за кафе.

Бадемово мляко

Много хора обичат да добавят мляко към кафето си. А за тези, които не консумират краве мляко, бадемовото мляко е добра алтернатива.

Можете да го приготвите у дома. За целта залейте една чаша бадеми с вода и оставете за една нощ, а на сутринта добавете още три чаши вода и пасирайте в блендер. След това сместа трябва да се прецеди през сито. Това мляко може да се съхранява в хладилник за не повече от пет дни.

Канела

Канелата не може да се нарече пълноценен заместител на захарта, но подобрява вкуса на кафето и го прави по-ароматно. Друго предимство на канелата е много ниското й съдържание на калории.

Сметана

Ако не държите много на калориите, използвайте натурална сметана от краве мляко. Свежата сметана ще направи кафето забележимо сладко.

Пчелен мед

Медът е много здравословен природен продукт, повишава тонуса на организма и повишава имунитета. Но не се препоръчва добавянето на мед към гореща напитка, за да запази полезните си свойства.

Стевия

От листата на това растение се прави подсладител, а стевията е десет пъти по-сладка от обикновената захар, но съдържа много по-малко калории и нормализира метаболизма.

Екстракт от ванилия

Въпреки че ванилията няма сладък вкус, тя има силен аромат и може да се каже, че „създава илюзия“ за сладост. Според някои гастрономи канилът се бори с желанието за сладко.

Кленов сироп и сироп от агаве

Тези продукти се правят без добавяне на захар, тъй като самите оригинални продукти са много сладки. Те са чудесни за добавяне към кафе и са полезни за тялото.