Пилето, както и много храни в магазините, далеч не са каквито бяха.

То безпосрно е една от най-често срещаните храни на трапезата. Евтино е, съдържа протеини, които са необходими за здравето ни. Има много рецепти за приготвянето на пилешко – може да го направите на супа, да го пържите, печете или пък да го добавите към салатата си.

Купеното от магазина пиле обаче, както всички знаем, съдържа много антибиотици и хормони на растежа, които не са полезни за организма ни.

За съжаление съвременните производители често добавят към пилетата хормони и това не е нещо, което ще се промени. Благодарение на това птицата расте по-бързо, тежи повече, а така пък може да се продаде по-скъпо.

Антибиотиците, с които тъпчат пилетата я защитават от вируси и бактериални заболявания, но са много вредни за хората.

Именно заради това е много важно да знаете как да почистите месото от тези вещества. Факт е, че не може да се отървете на 100% от тези добавки, но все пак е възможно да премахнете повечето от тях.

Три начина за почистване на пилешко месо

Използвайте един от следните методи, когато сте купили пиле от магазина.

Метод 1

Когато варите пилето, закупено от магазин, не може да използвате първия бульон след варене. Факт е, че по време на първото кипене повече от 80% от токсичните вещества в месото отиват във водата.

Ако не искате да навредите на организма и здравето си, то не мързелувайте, а просто го изхвърлете.

Инструкции:

  1. Вземете пилето. Избършете го с хавлиени кърпи и го пуснете в тенджера с вода.
  2. Изчакайте докато водата заври и оставете пилето още 15-20 минути в нея.
  3. Извадете пилето, изплакнете го добре, поставете го в чиста тенджера и я напълнете с вода. Изчакайте отново да заври.

Благодарение на това просто ще отстраните действието на повечето вредни компоненти.

Метод 2

Какво ще стане, ако искате да печете пилешкото? Е, в такъв случай е редно да действате по различен начин.

  1. Изрежете вътрешностите и изплакнете много внимателно пилето, защото именно там се натрупват вредните вещества.
  2. Препоръчително е да премахнете кожата, защото в състава й също могат да се натрупат хормоните за растеж, с които блъскат пилето.

По-ефективният вариант е да сварите пилето за 10 минути, да източите водата и да го изпечете според избрани от вас начин. Така хормоните ще бъдат много по-малко, пише jenata.blitz.bg.

Метод 3

Най-добрият вариант, който ще ви помогне да премахнете всички вредни вещества, е да мариновате пилето.

  1. Вземете 2 супени лъжци, сол и лимонов сок и ги смесете в един литър вода.
  2. Почистете пилето, изплакнете и го поставете в направения разтвор.
  3. Отцедете и мариновайте отново в подобен разтвор.

Наистина е важно да не сте мързеливи, а да отделите достатъчно време за почистването на пилето от вредните вещества. Допълнителните 15-20 минути ще ви помогнат да си спестите много здравословни проблеми.