Като за начало, колкото и логично да звучи, външният вид на рибата трябва да ви хареса. Огледайте я много добре и ако нещо ви се стори съмнително или не ви хареса, оставете я.

Хрилете на прясната риба са от нежнорозови до яркочервени. Ако има сиви, сини, черни петна по тях, оставете я. 

Очите на рибата, колкото и неприятно да е да се взирате в тях, трябва да са бистри и бели. 

Вгледайте се добре в корема на рибата - той не трябва да е подут, нито да има някаква подутина. Това може да е симптом, че рибата е била болна.

Хубавата прясна риба има твърдо и еластично месо. При натискане с пръст то веднага трябва да възстанови първоначалната си форма - като добре втасало тесто.

Трябва да се загледате и в люспите на рибата. Ако е прясна, те трябва да са твърди и плътно прилепнали към тялото ѝ.

И последно - нещо като трик, който можете да приложете, за да разберете каква риба сте купили.

Когато потопите прясната риба във вода, тя потъва на дъното. Ако изплува - има нещо съмнително.