Изпотяването в горещо време е естествена реакция, която тялото използва, за да регулира топлинния си баланс и по този начин да ни предпази от опасно прегряване. Но храната също влияе върху това как се потим и с някои храни можете да минимизирате този процес.

За да предотвратите прекомерното изпотяване на подмишниците, гърба и всяка друга част от тялото ви, следвайте тези съвети за правилно хранене за борба с изпотяването, съветва Fuer Sie.

Избягвайте пикантни храни

Цял екран
Снимка: Freepik

За да намалите изпотяването, трябва да избягвате вредни и пикантни храни. Лютите подправки и прекалено пикантните храни могат да увеличат отделянето на пот и следователно изпотяването.

Изберете храни, които са лесни за смилане

През лятото здравословните алтернативи включват лесно смилаеми салати, студени супи и плодове и зеленчуци. Нискомаслените млечни продукти също са добър избор за летните диети. Яденето на по-леки храни също е от полза за хората с наднормено тегло, тъй като те ще се потят по-малко и в същото време ще отслабват по-лесно, като ядат нискокалорични храни.

Пийте градински чай

Цял екран
Снимка: Freepik

Чаят от салвия е доказал ефективността си срещу прекомерно изпотяване, тъй като подпомага естествената регулация на температурата на тялото. Чаят трябва да се свари, да се охлади и да се пие през целия ден.

Чаят от липов цвят не помага при изпотяване, а напротив, има силно потогонно действие, подобно на черния чай, енергийните напитки, кафето и алкохола.

Пийте напитки със стайна температура

Ледено студените напитки трябва да се избягват, тъй като те сигнализират на тялото да произвежда топлина, което има обратен ефект. По-добре е да използвате негазирана вода, сокове и неподсладени билкови и плодови чайове със стайна температура.

Яжте и пийте редовно

Цял екран
Снимка: Freepik

Яжте редовно и избягвайте обилни хранения, тъй като това може да доведе до допълнителен стрес върху тялото. Трябва също така да пиете достатъчно вода през целия ден, за да поддържате тялото си хидратирано и следователно да намалите изпотяването.

Какво да ядем, за да се потим по-малко?

За да намалите изпотяването, е важно да се храните балансирано. Включете в диетата си храни, богати на хранителни вещества като магнезий и калий, тъй като те могат да помогнат за регулиране на изпотяването. Те включват: спанак, банани, ядки и семена. Богатите на вода храни като краставици, пъпеши и горски плодове също помагат на тялото да регулира телесната температура и намалява прекомерното изпотяване.

В допълнение към правилното хранене има и други мерки, които могат да помогнат срещу прекомерното изпотяване. Това включва редовни упражнения, техники за релаксация като йога или медитация, както и носенето на дишащи дрехи и специални дезодоранти или антиперспиранти, които също могат да намалят изпотяването.