Любителите на кафето често обсъждат оптималното варене, нивата на кофеин и стратегиите за печене, за да постигнат перфектната чаша. Но сега учените най-накрая сложиха край на този дебат, твърдейки, че са успели да определят комбинацията от фактори, които съставляват идеалната чаша кафе.

Според Закари Линдзи, асистент по физика в Berry College в Джорджия, преди повече от 20 години той чул от бариста, че всичко е свързано с тъмно печене. Но десетилетие по-късно ученият се сблъсква с обратната идея - основното е лекото печене. За това обаче нямаше убедителни научни доказателства, пише Popular Science.

В новото проучване екипът на Линдзи анализира връзката между химичните и физичните свойства на кафеените зърна, използвайки различни сценарии за печене и варене. Имайте предвид, че тестовете на учените се фокусираха само върху естествени и измити обработени етиопски зърна. Учените произвеждат общо пет разновидности за време на приготвяне от една, две или 10 минути, използвайки комбинация от вода и кафе 15:1.

Според Линдзи при избора на метод за варене основната цел е била да се приложи процедурата чрез промяна на времето за варене. В резултатите от изследването учените публикуват подробен преглед на 30 уникални комбинации от кафе на две нива: микроскопично и химично.

Учените са използвали високоефективна течна хроматография, за да оценят молекулярния състав на разтворими съединения като кофеин и хлорогенни киселини. Имайте предвид, че в този процес съединенията за варене се разделят според тяхното взаимодействие със стандартния материал за измерване на концентрацията.

Използвайки сканираща електронна микроскопия, учените също изобразиха цели и смлени зърна, което им позволи да изследват порьозността и размера на зърната - което показва, че печенето наистина влияе физически на кафето.

За да разберат добива на екстракция по време на варене, учените се обърнаха към рефрактометрията, измерване на пречупването на светлината. Резултатите показват, че съдържанието на кофеин в зърната е резултат от сложни взаимодействия между печенето на кафе и доколко органичните съединения могат да се разтворят във вода.

Авторите на изследването установиха, че смилането на кафеените зърна играе важна роля. Но що се отнася до кофеина, средно пробите от светло и средно изпечено кафе показват по-високи нива от по-тъмните варианти в целия спектър на изпичане. В същото време по-тъмните зърна задържат по-високи нива на кофеин, отколкото по-светлите, при условие че порьозността и добивът на екстракция са еднакви.

В резултат на това учените стигнаха до извода, че идеалната чаша кафе в крайна сметка е личен избор. Въпреки това, ако целта ви е да получите енергиен тласък, учените препоръчват да използвате смес от светли и тъмни печени зърна, за да получите най-много кофеин на чаша.