Всъщност авокадото е плод. Авокадото съдържа здравословни мазнини и има множество ползи за здравето, поради което се използва в салати, смутита и сосове. Когато са узрели, те имат кремообразна текстура с лек вкус на ядки, но не винаги можете да намерите зрели авокадо на пазара или в супермаркета. Те често могат да бъдат ярко зелени на цвят и много твърди, а ако авокадото е неузряло, ще бъде трудно да се нареже или пасира и добави към салати, сандвичи или препечен хляб.
Така че, ако сте купили неузряло авокадо, опитайте тези съвети, за да го узреете у дома, пише Health Shots.
Авокадото е пълно с хранителни вещества като витамини Е, К, С и В6, както и калий и магнезий, казва диетологът Таня Мехра.
- Те са богати на мононенаситени мазнини, които са полезни за здравето на сърцето.
- Съдържа диетични фибри, за които е известно, че подпомагат храносмилането.
- Плодът съдържа антиоксиданти, които помагат за намаляване на възпалението и оксидативния стрес, които са вредни за здравето.
- Плодът съдържа зеаксантин и лутеин, които са фитохимикали, открити в очната тъкан. Те осигуряват защита и помагат за минимизиране на увреждането на очите, включително от ултравиолетовите лъчи.
Зрелите авокадо трябва да са меки. Ако са твърди, това означава, че все още са зелени. Ето няколко метода за узряване на авокадо, които можете да използвате у дома.
Дръжте ги на топло
Поставете авокадото в купа и го приберете на топло, съветва експертът. Това е естествен метод за узряване на плодовете, но процесът е доста бавен. Може да отнеме няколко дни или дори седмица, за да узрее напълно авокадото.
Използвайте хартиена торбичка
Авокадото произвежда етиленов газ, растителен хормон, който играе ключова роля в инициирането на процеса на узряване на много плодове. Заобикалянето на авокадото с въздух, пълен с етиленов газ, може да увеличи производството на етилен и да ускори процеса на узряване, според проучване, публикувано в списание Frontiers In Plant Science през 2019 г. Така че поставянето на авокадо в хартиен плик може да улови етилен и да му помогне да узрее по-бързо.
Сложете го в суров ориз
Поставете авокадото и неварения ориз в съд. Уверете се, че плодовете са добре покрити с ориза. Това ще помогне да се създаде капан за етиленов газ и плодовете ще узреят за около два до три дни.
Съхранявайте авокадо с банани
Бананът е климактеричен плод, според проучване, публикувано в International Journal of Food Science през 2019 г. Това означава, че бананите могат да продължат да узряват, след като бъдат отделени от растението. Етиленовият газ, който отделят плодовете, също може да ускори узряването, казва Мехра. Всичко, което трябва да направите, е да съхранявате твърдото авокадо заедно с бананите поне два дни.
Използвайте памучен плат
За да узреете авокадото, използвайте чиста памучна кърпа. Постелете измитата и подсушена кърпа върху равна повърхност и отгоре поставете авокадото. Поставете ги на известно разстояние една от друга, след което покрийте авокадото с друго парче чиста кърпа. Този процес на узряване също ще отнеме няколко дни.
Възможно ли е да затопляте авокадото в микровълновата?
Загряването на авокадо в микровълнова или фурна не го прави наистина узряло. Тези методи могат да омекотят плода, но той няма да има същия вкус и текстура като естествено узрялото авокадо, казва Мехра. Ако все пак искате да го поставите в микровълнова фурна, надупчете авокадото с вилица, увийте го в подходяща за микровълнова пластмаса и го загрейте в микровълновата на висока температура за 30 секунди, докато омекне. Това е бързо решение, но може да промени вкуса и текстурата.
Прочетете още
- 15:33 Акция на прокуратура и полиция в Пловдив! Проверяват фирма за незаконен добив и търговия с инертни материали
- 17:00 Мнение на момиче за кукерите разгневи Facebook
- 13:20 Пребиха звезда от Hell's Kitchen, разказа за системен тормоз СНИМКИ 18+
- 18:32 Посегнаха на една от снежните скулптури, които радваха пловдивчани СНИМКА