Пустинята Атакама в Чили е сурова среда. И все пак някога хората са се разхождали из този пейзаж, за да направят огромни рисунки върху земята - рисунки, които ще останат в продължение на хиляди години.

Днес ги познаваме като геоглифи и макар да са открити на различни места по света, в Атакама се намира най-големият открит до момента, който изобразява човекоподобна фигура. Гигантът от Атакама прилича малко на странна Барби, когато се погледне отгоре, с пръчковидни крайници и заострена глава, и се намира по склоновете на Cerro Unitá, гледайки на североизток, пише IFLScience.

В „Човешка среда“, публикувана през 2020 г., Карсен Ламберс от факултета по археология на Лайденския университет заявява, че геоглифът „е най-голямата човешка фигура, за която е известно, че е създадена в праисторията“. Той се простира на 119 метра (390) фута по склона на хълма, според Министерството на националните активи на Чили, което го обявява за защитена национална ценност през 2020 г. Гигантът от Атакама е само един от над 5000-те в региона, които са на възраст между 1200 и 500 години, и още безброй по света.

По-голямата част от геоглифите са създадени с помощта на техниката „екстракция“ чрез изстъргване на окисления повърхностен слой, в резултат на което се получава по-светъл дизайн, който контрастира с по-тъмния околен материал. Други са създадени с помощта на „адитивна“ техника, при която се комбинират неща като камъни, за да се създаде своеобразна мозайка, която е по-тъмна от околния материал, а някои геоглифи съчетават и двата подхода.

По времето, когато са създадени геоглифите в Северно Чили, хората не са имали лесен живот и е трябвало да намерят творчески решения за оцеляване в такава сурова среда. Те са имали нужда от лами, които да им помагат да се придвижват и да откриват къде са животоспасяващите водоизточници по време на пътуването.

Докато прекосявали пейзажа, те изграждали сложна мрежа от пътеки и - което е невероятно - все още намирали време да изпишат огромни геоглифи на земята. Предполага се, че те са имали голямо културно и религиозно значение, но точното предназначение и значение на гиганта от Атакама засега не е известно.

„Някои казват, че „Гигантът от Атакама“ съдържа възможни подредби за слънчеви затъмнения и лунни фази“, обяснява Марика Лабас от Университета на Ню Хемпшир в статия от 2012 г. „Предполага се, че всеки от четирите шипа, стърчащи от главата на гиганта, ще се подравнява със слънцето или луната през определени периоди от годината. Други дори предполагат, че те са създадени от посетители от други светове.“

Лабас се обръща към местните жители, за да получи повече информация, и един от тях му казва:

„Като се имат предвид ограниченията, съществували по времето, когато е бил построен, „Гигантът от Атакама“ е успял да устои в продължение на векове, което ме кара да мисля, че посланието, което съдържа, е било много важно за някогашните жители на пустинята Атакама и със сигурност все още има нещо ценно, което следващите поколения трябва да разшифроват.“

Като най-големия геоглиф в света, който изобразява човекоподобна фигура, гигантът от Атакама със сигурност е обърнал внимание, но година след година получаваме все повече геоглифен материал за работа. Още през 2020 г. в Перу е открита гигантска котка на 2000 години сред линиите на Наска, а през 2023 г. най-големият известен геоглиф на котка в Чили е идентифициран като застрашената андска котка.

Кой знае какво ще открият пустинните ветрове по-нататък?